Dožene vrahy z „francouzských Lidic“ po 70 letech spravedlnost?

Berlín - Německé úřady zahájily nové vyšetřování masakru 642 lidí, který spáchali za druhé světové války příslušníci jednotek SS ve středofrancouzské vesnici Oradour-sur-Glane. Vyšetřovatelé vycházejí z důkazního materiálu, jenž byl odhalen v archivech východoněmecké tajné policie Stasi a jenž se týká šesti vojáků, kteří se vraždění účastnili a jsou ještě naživu. Zpráva přišla v den, kdy si Německo připomíná 80 let od nástupu Adolfa Hitlera. Verdikt obnoveného procesu by mohl padnout do konce roku.

Němečtí vyšetřovatelé odcestovali v úterý vůbec poprvé do „francouzských Lidic“, aby zjistili, kde byly jednotky SS rozmístěny, a aby si vyslechli výpovědi svědků a přeživších. V 50. letech stanulo za největší masakr civilistů, který byl ze strany hitlerovských vojsk v okupované Francii spáchán, před soudy v Německu a ve Francii několik desítek členů SS. Dvacítka z nich byla usvědčena, ale později byli všichni propuštěni.

Německý státní zástupce a specialista na válečné zločiny Andreas Brendel tvrdí, že má dost důkazů:

„Opíráme se o vyšetřování bývalé německé policie Stasi. Zaznamenali jsme některé okolnosti, které nás přiměly ten proces znovu otevřít.“

Šesti vojákům, jejichž činy jsou nově předmětem vyšetřování, bylo v době masakru mezi 18 a 19 lety a byli podle dokumentů součástí 200členného oddílu, jenž masakr spáchal. Východní Německo odmítlo podezřelé vydat k původnímu poválečnému soudu se členy SS ve Francii. Německá prokuratura vyjádřila naději, že bude možné zahájit nový proces v Německu, ale čas se rychle krátí vzhledem k věku podezřelých, jimž je nyní mezi 87 a 88 roky. Před soud by se měli dostat minimálně tři z nich, těm ostatním už to zdraví nedovolí.

Vojáci SS 10. června 1944 obklíčili obec Oradour-sur-Glane v kraji Limousin a vyvraždili téměř všechny její obyvatele. Podle některých informací se jednalo o odplatu za únos německého důstojníka, podle jiných zdrojů ale byli příslušníci odboje v jiné vesnici nedaleko odtud.  Většina obětí masakru v obci Oradour-sur-Glane byly ženy a děti. Mnohé z nich byly nahnány do místního kostela, kam nacisté nejprve vhodili granáty a poté budovu zapálili. Muži ze vsi byli zamčeni ve stodole. Nacisté jim rozstříleli nohy, pak je polili petrolejem a zapálili.

Jeden z přeživších masakru Robert Hebras po více než 68 letech nové německé vyšetřování uvítal, podotkl však zároveň, že mělo přijít dříve. „Mnoho lidí, jichž se to týká, jsou nyní starci jako já, kteří mohli ztratit paměť. Nicméně je dobré, že Německo přijímá odpovědnost za Oradour a že ho tato záležitost stále zajímá,“ dodal.

Oradour zůstal po válce jako memento v témže stavu, v jakém ho německé jednotky zanechaly. Ročně ho navštíví 300 tisíc lidí. Novou vesnici postavili poblíž, dnes v ní bydlí dva tisíce lidí.

Německo obnoví vyšetřování masakru v Oradouru (zdroj: ČT24)