Český horolezec zemřel v Tatrách pod lavinou

Bratislava - Ve Vysokých Tatrách zemřel pod lavinou český horolezec. Pětašedesátiletý Čech ve vysokohorském terénu sněhovou masu sám uvolnil. Na slovenských a i českých horách napadlo v posledních dnech velké množství sněhu, a horská služba proto nabádá k opatrnosti.

K neštěstí došlo při návratu horolezce na horskou chatu. Muž se předtím oddělil od kolegů, kteří vystupovali na Svišťový štít. „Horolezec během sestupu uvolnil deskovou lavinu o rozměru 400 krát 400 metrů, která ho strhla v oblasti Vyšného Zbojníckého Plesa,“ uvedli horští záchranáři.

Pohřešování horolezce nahlásili jeho kamarádi. „Nepodcenili své schopnosti vhledem k terénu, ale podcenili lavinové riziko, dva dny před tím v Tatrách hustě sněžilo. To byl první slunečný a teplý den, byl to tedy učebnicový příklad zvýšení lavinového nebezpečí. To byla zásadní chyba. Na horskou službu se dostala informace o nezvěstnosti o šesté večer. Následně jsme dali do kupy záchranný tým včetně lavinových psů. Hned jsme odešli na místo, kam jsme dorazili kolem deváté večer. Lavinový pes označil pravděpodobné místo, kde jsem pak našli tělo,“ popsal záchranou akci Igor Trgiňa z Horské služby. Tělo horolezce záchranáři snesli do podhůří a jejich akci skončila dnes dvě hodiny po půlnoci.

Vydáno pod