Kaddáfího expremiér je na tom prý špatně - kvůli mučení

Tripolis - Bývalý libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí, který je vězněn v Libyi, je v kritickém stavu, protože ho ve vězení mučí. Sdělil to jeho tuniský právník, vězeňská správa to ale popírá. Mahmúdí vládu vedl od roku 2006 až do pádu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011.

„Jeho stav nás velmi znepokojuje. Hrozí, že zemře. Povedeme mezinárodní kampaň na jeho záchranu,“ řekl Mahmúdího právník Mabrúk Chúršíd. Tunisko vydalo loni Mahmúdího Libyi. V listopadu tam s ním začal soud, v němž je obviněn z ohrožování bezpečnosti státu.

Jeden ze strážců ve věznici, kde je expremiér zadržován, řekl, že Mahmúdího viděl v úterý večer a byl v pořádku. „Nevěřte tomu, co se říká. Jeho tuniský právník ho neviděl od té doby, co Mahmúdí opustil Tunisko. A nemá možnost být s ním v kontaktu,“ sdělil strážce agentuře Reuters.

Mahmúdímu hrozí v případě usvědčení doživotí i trest smrti. Nová vláda chce dokázat, že je Libye schopná zajistit spravedlivý proces, ale ochránci lidských práv o tom pochybují. Nevraživost proti lidem spojeným s Kaddáfím je podle nich v Libyi velká a na události v zemi mají značný vliv milice, jež se podílely na sesazení Kaddáfího.