Jihoafrická policie uvláčela černocha k smrti

Johannesburg - Jihoafrická policie postavila mimo službu osm strážníků, kteří připoutali k autu mosambického taxikáře a potom ho vlekli jednou z hlavních ulic na předměstí Johannesburgu. Muž zraněním ve vazební cele podlehl. Policisté ho chtěli zadržet kvůli omezování dopravního provozu. Když se bránil, zakročili proti němu. Přihlížející si incident natočili na mobilní telefony.

„Z videa, které oblétlo svět, je jasné, že práva Mida Masii byla poškozená v té nejextrémnější formě. Lidé, kteří správně uvažují, by takové chování policie - od které se očekává, že bude pomáhat a chránit - měli odsoudit,“ říká policejní komisař Riah Phiyega.

Rodina 27letého muže požaduje řádné prošetření zásahu. Jeho tělo zatím policie nevydala. Pozůstalí ji proto podezřívají, že chce zamést stopy. „Nebyli jsme si jistí, co se vlastně stalo. Řekli nám, že špatně zaparkoval a že policisté po něm chtěli klíče. Když jim je odmítl dát, tak se s ním začali prát,“ osvětluje teta mrtvého muže. Podle soudního lékaře taxikář utrpěl vážná zranění hlavy a vnitří krvácení.

Incident pobouřil lidi po celé zemi, řada jich vyšla protestovat do ulic. Zásah už odsoudil i prezident Jacob Zuma. Praktiky policistů označil jako nepřijatelné. V jihoafrických vazebních věznicích ročně zemře kolem 1 200 lidí.

Brutální chování policie pobouřilo JAR (zdroj: ČT24)