První den v roli emeritního papeže Benedikt odpočíval

Castel Gandolfo - Benedikt XVI. tráví první den v nové roli emeritního pontifika odpočinkem a rozjímáním. V letním sídle Castel Gandolfo u Říma ráno odsloužil mši, přečetl si osobní vzkazy a pak svůj čas věnoval hlavně modlitbám a odpočinku.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi po telefonu hovořil s Benediktovým osobním sekretářem Georgem Gänsweinem, který ve čtvrtek odletěl do Castel Gandolfo společně s ním. Podle něj bývalý papež dobře spal a dnešek tráví v „pokojné a uvolněné atmosféře“. Plánuje prý i krátkou procházku v zahradách.

Benedikt si s sebou vzal velké množství knih a hudebních nahrávek a těší se, že na četbu konečně bude mít dostatek času. Podle Lombardiho si přibalil hlavně historickou a teologickou literaturu, kupříkladu práci švýcarského teologa Hanse Urse von Balthasara Teologická estetika (Eine theologische Ästhetik).

Poslední požehnání Benedikta XVI. v Castel Gandolfo
Zdroj: ČTK/AP/L\'Osservatore Romano, ho

Pětaosmdesátiletý Benedikt je prvním novověkým papežem, který se dobrovolně rozhodl vzdát papežského úřadu. Bezprostředně po jeho rezignaci se Vatikán začal připravovat na volbu jeho následovníka: děkan kardinálského kolegia dnes rozeslal pozvánky na generální kongregaci, která začne v pondělí. Shromáždění kardinálů bude zasedat každý den a rozhodne také o datu konání konkláve, které by mělo do Velikonoc zvolit novou hlavu katolické církve.

Vydáno pod