Asad padl - zatím jen jako socha

Damašek - Syrští rebelové podle opozičních zdrojů téměř dobyli město Rakka. Na videu zveřejněném na internetu je vidět, jak dav strhne sochu Háfize Asada, otce nynějšího prezidenta Bašára Asada. Rebelové také tvrdí, že zajali místního guvernéra. Dobytí severosyrského města by pro rebely po dlouhé době znamenalo významný úspěch v boji proti syrskému režimu. Během dvouletého konfliktu v Sýrii podle OSN zemřelo už 70 tisíc lidí.

Stržení sochy Háfize Asada (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Asada syrská armáda v boji proti opozici vítězí a opozice už ve svém boji sahá na dno. „Spiknutí se blíží svému konci,“ řekl podle libanonského deníku Al-Achbár o konfliktu Asad při návštěvě arabské delegace. Bojové úspěchy armádních jednotek prý označil za „strategicky významné, což musí být jasné i těm, kdo spřádají proti Sýrii nerealistické plány“. Za důkaz prohry opozice považuje spory, jež mezi ní panují.

Už v pondělí opozice hlásila významné vojenské úspěchy v provincii Rakka i jejím stejnojmenném středisku. V půlmilionovém městě bojovala v pondělí už jenom o poslední pozice, které si armáda hájila. V noci na dnešek jí údajně padl do rukou provinční guvernér Hasan Džalílí a předseda provinční buňky vládní strany Baas. V pondělí tam také povstalci svrhli sochu bývalého prezidenta Háfize Asada.

Dnes se podle opozičních zdrojů stále bojuje u budovy rozvědky a na několika dalších místech. Opozice v minulých bojích obsadila značné části syrského severu a východu, ale prozatím žádné z provinčních měst. Armáda proti povstalcům do Rakky poslala letectvo a tvrdé boje jsou hlášeny z muničního skladu na severním okraji Rakky.