Čína už má i nového premiéra

Peking - Jen den poté, co si čínský parlament zvolil nového prezidenta, rozhodl i o svém novém ministerském předsedovi. Stane se jím sedmapadesátiletý Li Kche-čchianga, který tak ve funkci střídá premiéra Wen Ťia-paa.

Li Kche-čchiang získal 2 940 z 2 949 hlasů, tedy byl schválen 99,69 procenta hlasů, tedy o trochu méně než prezident Si Ťin-pching s podporou 99,86 procenta poslanců. „Oznamuji, že soudruh Li byl zvolen jako předseda vlády Čínské lidové republiky,“ ohlásil místopředseda sněmovny před téměř třemi tisícovkami poslanců a televizními diváky, kteří ceremonii sledovali v přímém přenosu.

Premiér Li je podle agentury AFP považován za technokrata hovořícího plynně anglicky, jehož hlavním úkolem má být pozměnit model čínské ekonomiky, aby se její růst opíral spíše o spotřebu domácností než o velké projekty v infrastruktuře.

Si Ťin-pching a Li Kche-čchiang, ujímající se moci v rámci generační obměny na příštích deset let, jsou označováni za zastánce opatrných reforem. Podle pozorovatelů se tak nepředpokládá, že by přijímali rázná opatření pro řešení problémů, jaké v Číně představují sociální nepokoje, zhoršování životního prostředí nebo korupce.

Model růstu za jakoukoli cenu, který definoval éru odstupujícího vedení, zaneřádil vzduch, vodu i půdu, což dodalo další zdroj vážného ohrožení sociální stability. Veřejnost od nových nejvyšších představitelů také očekává, že se postaví klesajícímu hospodářskému růstu a stoupajícímu hněvu kvůli korupci, povýšenému úřednictvu a rostoucí nespravedlnosti.

Agentura Reuters připomněla, že nový premiér Li se v minulých měsících mimo jiné přidal k výzvám po opatřeních, jež by omezila smogový oblak nad Pekingem, nebo že slíbil nevládním organizacím možnost hrát větší roli při boji proti nemoci AIDS. 

Když ale Li stál v čele vlády v centrální provincii Che-nan v letech 1998 až 2004, aktivisté ho kritizovali, že pomáhá tajit tamní rozsah epidemie AIDS. Desetitisíce chudých rolníků se tehdy v Che-nanu nakazily virem HIV, když v rámci vládou organizované akce prodali svou krev.