Kvůli nepokojům v Bangladéši zdražují v Indii ryby

Dillí - Východ Indie začíná strádat nedostatkem ryb. Tuto tradiční potravu dováží hlavně z Bangladéše. Jednou z nejchudších asijských zemí ale v současnosti zmítají krvavé nepokoje s desítkami mrtvých. Kvůli nim se výrazně omezil lov ryb v tamních vodách.

„Současná situace na rybím trhu, stejně jako dostupnost ryb, je opravdu špatná. Hlavním důvodem je politická krize v Bangladéši, odkud dovážíme hodně ryb,“ vysvětluje Sayed Anwar Masood, tajemník Sdružení dovozců ryb. 

Sayed Anwar Masood, tajemník Sdružení dovozců ryb:

„Denně jsme dováželi v průměru kolem 20 až 25 tun. Ale teď kvůli krizi v Bangladéši máme každý den velké výpadky - jednou je to pět tun, jindy čtyři.“

Kvůli nedostatku se ceny ryb na bengálském trhu raketově zvýšily. V některých případech si kupující připlatí až 36 procent. Navíc se zhoršila i kvalita. „Čelíme mnoha těžkostem. Nedostaneme žádnou kvalitní rybu. Když dostaneme 10 až 15 kilo, tak je cena vyšší. Za ryby, které dřív stály v přepočtu necelých 10 dolarů, teď zaplatím od 15 do 18,5 dolaru,“ vypočítává zákazník Anwarul Nabi. 

Dovozci tak místo z Bangladéše museli začít dovážet ryby i z jiných regionů - jako je například Barma. Ani tak nedokážou ale výpadek dodávek pokrýt.

V Indii zdražují ryby (zdroj: ČT24)