Egypťané si na volby počkají do podzimu

Káhira - Dlouho očekávané egyptské parlamentní volby by podle prezidenta Muhammada Mursího mohly začít v říjnu, tedy s půlročním zpožděním oproti původnímu plánu. Nový parlament by tak mohl zasednout koncem roku. Poslední pokus prezidenta vyhlásit volby dekretem na duben zvrátilo rozhodnutí správního soudu. Tomu se nelíbilo, že volební zákon, podle kterého se volby měly konat, neposoudil ústavní soud.

Egypt nemá dolní komoru parlamentu od poloviny loňského roku. Soudy tehdy zrušily zákon, podle něhož se volilo. V únoru proto islamistický prezident vypsal další termín voleb, v němž se již mělo hlasovat podle nového volebního zákona. Avšak jeho výnos zrušil z technických důvodů správní soud. Podle něj horní komora nepředložila volební zákon ústavnímu soudu ke kontrole.

Parlamentní volby, jejichž konání pozměněný volební zákon upravuje, by se měly konat ve čtyřech etapách. Mnozí si od nich slibují, že ukončí období neklidu vyvolaného svržením prezidenta Husního Mubaraka v únoru 2011.

Muhammad Mursí
Zdroj: ISIFA/Sean Gallup/Getty Images

Hlavní opoziční koalice tvrdí, že současný volební zákon vyhovuje spíše Mursího islamistickým spojencům, a mnoho opozičních stran oznámilo, že budou volby bojkotovat. Prezident výtky odmítá.

Mursí, který o termínu voleb hovořil na nynějším summitu arabských států v katarském Dauhá, prohlásil, že schválení nového volebního zákona zabere zhruba dva a půl měsíce. Příprava voleb pak další dva.

Zpoždění voleb by mohlo Egyptu přinést čas na vyjednávání o půjčce 4,8 miliardy dolarů (asi 96 miliard korun) od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Mursí může nejnovějším odkladem zároveň získat čas k tomu, aby opoziční strany přesvědčil o jejich účasti.