Americký účet za Irák a Afghánistán: Šest bilionů dolarů

Washington - Války v Iráku a v Afghánistánu přijdou Spojené státy v dlouhodobé perspektivě na čtyři až šest bilionů dolarů (zhruba 80 až 120 bilionů korun). Tvrdí to uznávaná expertka Harvardovy univerzity Linda Bilmesová. Bilmesová vypracovala obsáhlou analýzu, v níž dospěla k závěru, že americká vojenská angažmá v Afghánistánu a v Iráku jsou nejdražší války v americké historii.

Kvůli těmto válkám bude mít vláda Spojených států podle Bilmesové v příštích letech problémy s rozpočtem na obranu. Expertka vzala ve své práci v úvahu všechny související přímé i nepřímé výdaje, včetně například dlouhodobé zdravotní péče, kompenzací pro vojáky, kteří utrpěli zdravotní újmu, pro veterány a rodiny, a také sociální a ekonomické výdaje.

„Největší část tohoto účtu bude teprve nutné zaplatit,“ tvrdí Bilmesová. „Od roku 2001 Spojené státy zvýšily kvalitu, množství a dostupnost příspěvků a pomoci pro vojáky z povolání a pro veterány. To vedlo k nebývalému růstu výdajů v rozpočtu ministerstva pro záležitosti veteránů a ministerstva obrany. A tyto benefity v příštích 40 letech dál porostou,“ řekla.

Bezpečnostní agentury, které se již nyní mají omezovat, se podle Bilmesové dostanou pod ještě větší tlak. Jedním z pravděpodobných důsledků může být, že USA začnou vzhledem k bezprostředním i dlouhodobým nákladům omezovat stav vojenského personálu. Místo investic do lidí se dá přednost „bezobslužným zbraním, robotice a dalším technologickým řešením, která mohou, ale z dlouhodobého hlediska nemusejí, být moudrou volbou,“ podotkla Bilmesová.

Expertka Harvardovy univerzity pracovala mimo jiné pro vládu bývalého prezidenta Billa Clintona. Za války v Iráku a v Afghánistánu, které zahájila ještě administrativa bývalého prezidenta George Bushe mladšího, Spojené státy podle Bilmesové už zaplatily dva biliony dolarů.