Teflon – odolné pánvičky a nepromokavé oblečení

Washington – Pod termínem teflon si většina lidí hned vybaví pánvičku. Nebylo to ale jen nádobí, co se z něj vyrábělo. První uplatnění našel teflon pro své antikorozní vlastnosti při americkém vývoji atomové bomby, pár let nato se ho začalo využívat v elektrotechnickém, chemickém či automobilovém průmyslu. V roce 1969 se jako součást skafandru dokonce dostal až na Měsíc. Nejznámější je ale stejně ten, který používáme v domácnostech, objevil ho americký chemik Roy Plunkett právě 6. dubna 1938.

Pánvičky, které nelepí. Charakteristika, o níž se stará látka s unikátními vlastnostmi. Vžil se pro ni název teflon, ačkoli jde o obchodní značku registrovanou firmou DuPont v roce 1945. Látka se jmenuje polytetrafluorethylen (PTFE) a s trochou nadsázky je odolná téměř vůči všemu. Vydrží extrémně vysoké teploty (taje při 327 stupních Celsia), ale i nízké teploty (do minus 70 °C), je vysoce nepřilnavá, vodoodpudivá, výborně elektroizolační a mimořádně odolná vůči chemikáliím.

Do kuchyně přivedl teflon francouzský inženýr Marc Grégoire, který ho používal na potažení rybářských vlasců, a jeho manželka Colette, která přišla na myšlenku vylepšit s ním nádobí. A tak se v roce 1954 zrodila první pánev, na níž se nepřilepí smažená vajíčka, a v roce 1956 založil Grégoire firmu Tefal (TEFlon+ALuminium). V USA představil první pánev potaženou teflonem, s příznačným názvem Šťastná pánvička (The Happy Pan), v roce 1961 italský imigrant, podnikatel Marion Trozzolo.

Polytetrafluorethylen se pro svou téměř univerzální chemickou odolnost využívá v laboratořích například pro uchování silných kyselin či reaktivních organických sloučenin. V elektrotechnice má uplatnění například jako izolace vodičů nebo při střídavých teplotách a vysokém tlaku. Teflon se používá i na výrobu nepromokavého oblečení.

A právě úkol pro Plunketta - připravit nové netoxické chladicí médium do mrazniček - stál za objevem teflonu. Při jednom pokusu mladý chemik stlačil v nádobě tetrafluorethylen a když posléze otevřel ventil v očekávání, že plyn bude proudit ven, nestalo se nic. Záhy ale našel uvnitř klouzavý bílý prášek, jímž byl polytetrafluorethylen (PTFE), který si firma DuPont v roce 1945 zaregistrovala jako obchodní známku teflon. Ještě dalších pět let ale trvalo, než se pro tuto látku našlo komerční využití. Výrobní náklady byly vysoké, a tak ji nejprve využívali vědci v tajném programu vyvíjejícím atomovou bombu. Teflon jim posloužil díky svým antikorozním vlastnostem.          

Roy Plunkett se narodil 26. června 1910 v americkém státě Ohio. Na tamní univerzitě získal doktorát z chemie a týž rok nastoupil do výzkumných laboratoří firmy DuPont. Tato společnost, založená na výrobu střelného prachu, měla tehdy na kontě již několik vynálezů, například neopren (1930) či nylon (1935). Ve spolupráci s firmou General Motors se také od roku 1930 podílela na vývoji a použití freonů.

Vydáno pod