Jihokorejci opouštějí Kesong, ambasády fungují

Pchjongjang - Průmyslovou zónu Kesong v KLDR začala opouštět další skupina Jihokorejců, která zde pracovala. Severní Korea před čtyřmi dny zablokovala příjezd jihokorejských zaměstnanců i zboží do společného komplexu obou korejských států. Rovněž vyzvala místní zahraniční ambasády, aby do desátého dubna předložily evakuační plány. Ambasády ale zatím fungují v běžném provozu, na území KLDR zůstávají i čeští diplomaté. Severní Koreu by měl sledovat bezpilotní letoun, který USA vyšlou na japonskou základnu Misava.

V Kesongu v pátek zůstávalo ještě zhruba 600 Jihokorejců. Z nich se jednadvacet vrátilo domů dnes ráno a do dnešního večera by navrátilců měla být zhruba stovka, napsala agentura AP s odvoláním na jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Většinu zaměstnanců zóny, která představuje jeden z mála styčných bodů mezi oběma korejskými státy, tvoří Severokorejci. 

Zablokování vstupu do Kesongu patří k akcím, kterými Severokorejci v posledních dnech stupňují napětí na Korejském poloostrově. Poté, co Rada bezpečnosti OSN zpřísnila sankce proti KLDR jako trest za jadernou zkoušku provedenou 12. února, Severní Korea vypověděla jednostranně všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou, přerušila přímé telefonní linky a opakovaně Jižní Koreji a USA pohrozila válkou i jaderným úderem.

Severokorejci chtěli vyštvat i diplomaty, ti zatím zůstávají

K napětí přispěla i severokorejská výzva zahraničním diplomatům v Pchjongjangu, aby kvůli válečné hrozbě KLDR opustili. Podle zpráv diplomatů přesto bezprostřední nebezpeční otevřeného konfliktu nehrozí. Své občany uklidňuje i americké ministerstvo zahraničí. To sice diplomatické styky s komunistickým režimem nemá, Američany v zemi zastupuje švédská ambasáda, která zůstává v klidu. „Jsme v kontaktu se Švédy, našimi spojenci na území KLDR. Pokud by svou přítomnost v zemi nějak přehodnotili, okamžitě budeme informovat americké občany. Teď ale nemáme žádný důvod o tom přemýšlet,“ uvedla mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová.

Jihokorejští představitelé neočekávají, že by se severokorejská výzva setkala s velkým ohlasem. „Nemyslíme, že se nějaká zahraniční mise chystá opustit Pchjongjang. Většina cizích vlád vnímá severokorejské oznámení jako způsob vystupňování napětí na Korejském poloostrově,“ uvedl nejmenovaný vládní úředník citovaný jihokorejskou agenturou Jonhap. Pchjongjang velvyslanectvím oznámil, že nemůže zaručit jejich bezpečnost od středy 10. dubna. 

Pchjongjang své počínání mimo jiné zdůvodňuje nynějšími vojenskými manévry Jižní Koreje a Spojených států; cvičení, které obě země na jihokorejském území podnikají každoročně, podle Severokorejců destabilizuje region.

Napětí na Korejském poloostrově sílí (zdroj: ČT24)

USA chtějí sledovat KLDR pomocí bezpilotního letounu

Podle japonského listu Sankei šimbun vyšlou Spojené státy na základnu Misava na severu Japonska bezpilotní letoun Global Hawk, který používá také německá armáda. Tento stroj je schopen průzkumů z vysokých výšek, vojáci ho proto využívají jako podporu pozemních jednotek. Na palubě je také vybavení, které umožňuje přesné zacílení zbraní. Na svou základnu v Japonsku umístí USA bezpilotní letoun vůbec poprvé.