V Afghánistánu dnes zahynulo šest Američanů

Kábul - Při výbuchu nastražené nálože v Kalátu v jihoafghánské provincii Zábul zemřeli tři američtí vojáci, dva američtí civilisté a afghánský lékař. Při jiném útoku na východě země zahynul další americký civilista, uvádí se v prohlášení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) působících v Afghánistánu. Útoky zvýšily bilanci zahraničních obětí v Afghánistánu od počátku letošního roku na 30 mrtvých vojáků, z toho 22 Američanů, a šest civilistů. Čeští vojáci působící v Afghánistánu jsou podle české armády v pořádku.

V Zábulu se sebevražedný atentátník odpálil v autě plném výbušnin v době, kdy kolem něj projížděl vojenský konvoj a kolona vozů s místním guvernérem. Asi deset dalších Američanů a Afghánců utrpělo zranění, zatímco guvernér vyvázl bez újmy.

V Afghánistánu je v současné době více než 100 tisíc zahraničních vojáků v rámci ISAF, koaliční vojska ale postupně předávají oblasti pod afghánskou správu. Český kontingent, který v zemi působí, má nyní 500 příslušníků, tento počet má ovšem letos klesnout na 354.

Český Provinční rekonstrukční tým ukončil počátkem února svou práci ve východoafghánské provincii Lógar, vojáci zde nyní dokončují a předávají projekty afghánským úřadům. Čeští vojáci jsou i v další východní provincii, Vardak, kde školí afghánské vojáky a policisty. Další čeští vojenští odborníci, například chemici, chirurgové a letečtí instruktoři, působí u Kábulu.