Záchranáři dál pátrají po obětech íránského zemětřesení

Teherán - Silné zemětřesení na jihozápadě Íránu zabilo 37 lidí, dalších 850 je zraněných. Záchranáři dál prohledávají trosky. Otřesy zasáhly oblast nedaleko jediné jaderné elektrárny v zemi. Bylo to krátce poté, co Írán ohlásil další těžbu uranu a pokračování svého jaderného programu navzdory výhradám Západu.

Záchranáři přímo v nejhůře zasaženém regionu dál pracují. Většina domů v této zemědělské oblasti je postavená z hliněných cihel a zemětřesení těžko odolává. Práci záchranářům komplikovala taky tma, která padla krátce po odpoledních otřesech. Přesto zachránili z trosek nejmíň dvacet lidí. „Lidé z nejrůznějších skupin si vzájemně pomáhají. Snad budeme schopni pomoct těm, kdo to nejvíc potřebují,“ doufá jedna z místních obyvatelek.

Dodávky vody a elektřiny jsou přerušené. Ve městě Dashti se shromažďují davy lidí bez střechy nad hlavou a hledají pomoc. Na pořádek dohlíží policie i armáda.

Jaderná elektrárna funguje dál

Epicentrum zemětřesení bylo jižně od Búšehru, kde stojí jediná jaderná elektrárna v zemi. Zařízení stojí v seismicky nestabilní oblasti. Írán se přitom jako jediná země na světě nepřipojil k Úmluvě o jaderné bezpečnosti. Podle úřadů je ale reaktor neporušený a funguje dál.

Následky zemětřesení v Íránu
Zdroj: ČTK/AP/Fars News Agency, Mohammad Fatemi

Kvůli otřesům se lidé evakuovali z budov i na druhé straně Perského zálivu, v Kataru a Bahrajnu. Záchvěvy byly cítit i v Dubaji.

Írán hledá další oběti zemětřesení (zdroj: ČT24)