Podnítili nepokoje, dostali 14 let vězení

Rangún - Muslimský majitel zlatnictví, jeho manželka a zaměstnanec byli ve čtvrtek v Barmě odsouzeni každý ke 14 letům vězení za to, že vyprovokovali nábožensky motivované násilnosti. Zemřelo při nich 43 lidí.

Na počátku násilností ve městě Meittchila, v nichž proti sobě stanuli muslimové a buddhisté, stála hádka ve zlatnictví s jednou ze zákaznic. Podle svědků majitel obchodu 21. března uštědřil políček zákaznici - buddhistce, která obvinila zaměstnance zlatnictví, že poničili zlatou sponu do vlasů, kterou chtěla prodat. Tři zaměstnanci údajně poté manžela zákaznice vytáhli ven z obchodu a zmlátili ho.

Na místě se shromáždil převážně buddhistický dav, který začal házet kameny, vykřikovat protimuslimské nadávky a nakonec zdemoloval zlatnictví a přilehlé obchody. Později týž den čtyři muslimové zabili buddhistického mnicha a buddhisté zahájili odvetné tažení v ulicích města.

Nepokoje v Barmě
Zdroj: ČT24

V průběhu následujících tří dnů přišlo při nepokojích o život nejméně 43 lidí, 86 utrpělo zranění a téměř 13 000 muslimů opustilo své domovy. Ty byly z velké části vypáleny.

Vláda v reakci na to vyhlásila v Meittchile výjimečný stav a policie pozatýkala přes 60 osob. Čtvrteční tresty byly první, které se případu týkaly. Dál je zadržováno 50 lidí, včetně mnichů. Jedenadvacet osob bylo obviněno, mimo jiné z vraždy, žhářství a loupežného přepadení. V Meittchile prý nadále platí noční zákaz vycházení a 8 000 běženců zůstává v uprchlických táborech.