Těreškovová: Turisté do vesmíru? Zatím raději ne…

Moskva – V dohledné době by do vesmíru měli létat pouze profesionálové, nikoliv turisté, soudí bývalá sovětská kosmonautka Valentina Těreškovová. Na tiskové konferenci v Hvězdném městečku u Moskvy vysvětlila, že od první vesmírné mise se toho udělalo hodně, ale ještě toho zbývá hodně prozkoumat, což mohou udělat právě jen profesionálové. Zároveň vyjádřila ochotu podstoupit ve svých 76 letech „jednosměrný“ let na Mars.

Uplyne ještě hodně let, než lidé začnou létat do vesmíru s turistickými zájezdy, je přesvědčena někdejší kosmonautka, která před padesáti lety jako první žena letěla do kosmu, kde strávila tři dny. V roce 2000 jí byl v Londýně udělen titul Žena století.

Někdejší národní hrdinka by byla nyní podle svých slov sama ochotna letět na Mars, a to i v případě, že by šlo o cestu bez návratu. „Mars je má oblíbená planeta. První lety budou bezpochyby jednosměrné. Jsem na to připravena,“ prohlásila. Šéf střediska přípravy kosmonautů Sergej Krikaljov se vzápětí ozval, že s pouze jednosměrnými lety na Mars se v žádném případě nepočítá. Nejprve ale Rusové přistanou na Měsíci.

Těreškovová vzlétla 16. června 1963 z kosmodromu Bajkonur v kazašské stepi na palubě vesmírné lodi Vostok-6 a před návratem na Zemi 48krát obletěla planetu. Let, který prý snášela špatně, se stal triumfem sovětské propagandy, podobně jako let prvního člověka do vesmíru Jurije Gagarina 12. dubna 1961.

Těreškovová dnes připustila, že její let před 50 lety mohl dopadnout špatně, ale na vině bylo podle ní jeho chybné naprogramování. „Chyba spočívala v tom, že program nepočítal s klesáním z oběžné dráhy k přistání, ale naopak se zvyšováním oběžné dráhy,“ řekla s tím, že situaci nahlásila generálnímu konstruktérovi Sergeji Koroljovovi. Vzápětí dostala nová data, kterými upravila program, a loď zdárně přistála. Pak ji Koroljov prosil, aby o dobrodružství pomlčela.

Sám Koroljov prý chtěl do vesmíru vyslat celou ženskou posádku, ale zemřel dříve, než se záměr splnil. Jeho nástupci už měli jiné názory a vycvičená ženská posádka byla rozpuštěna. Následovnice Těreškovové Světlana Savická letěla do vesmíru až v roce 1982 a Ruska Jelena Kondakovová v 90. letech. Rusové prý kvůli selhání techniky „ženy více chránili“, zatímco Američané vyslali do kosmu více než čtyři desítky astronautek.

Plakát s Valentinou Těreškovovou
Zdroj: ČT24/ISIFA / Gettyimage Editorial / Science & Society P