Navždy spolu. Letenka na Mars je k mání, ale jen jednosměrná

Haag - Nizozemská organizace plánuje jedinečný projekt. Hodlá předstihnout NASA a vyslat lidi na Mars. Raketa s prvními čtyřmi osobami by měla Zemi opustit už v roce 2022. Lístek je sice jednosměrný, zájemců je ale stejně nespočet. Nadace chce projektem Mars One pomoci světovému výzkumu a současně splnit sen řady lidí - většinou vědců a nadšenců. Ti by měli žít na rudé planetě ve speciální kapsli. Projekt by měl vyjít zhruba na 100 miliard korun. Přihlásit se na misi můžete ZDE.

Zájemce o pobyt na rudé planetě čeká mnohaletý výcvik

Lidé, kteří mají o výpravu na Mars zájem, se musejí připravit na to, že se již domů nikdy nevrátí. Projít také musí sedmiletým výcvikem. Kandidátů, kteří se mají možnost přihlásit do konce letošního srpna, jsou desetitisíce. „To, proč tam chci jet, je kombinace mnoha věcí. Vždycky mě zajímal vesmír a je to můj životní sen, vydat se do volného prostoru a vidět odtamtud Zemi,“ prohlásil student kulturní antropologie Wim Dijkshoorn.

„Někteří lidé mi říkali, že tímto krokem spáchám 'společenskou sebevraždu'. Nedělám to ale proto, že bych neměl rád život na Zemi. Je to o příležitosti pracovat na jiné planetě pro novou komunitu. Baví mě cestovat a vidět různé nové věci. Mars je další krok,“ prohlásil Dijkshoorn.

Projekt s příznačným názvem Mars One by měl odstartovat už za tři roky, kdy by se k rudé planetě měla vydat raketa s prvním technickým vybavením. V roce 2018 by mělo být určeno nejlepší místo k usídlení. Od teď za deset let by pak měli na povrchu stanout první lidé. „Nejde tady jen o celou řadu technických projektů, kterým by taková mise pomohla. Přínos by to mohlo mít třeba i pro behaviorální výzkum - koneckonců - celkem by tam mohlo být až 40 lidí, kteří tam už zůstanou navždy spolu,“ konstatovala profesorka Jennifer L. Hereková.

Povrch Marsu
Zdroj: ČT24

Nejvíc zájemců o takovou cestu je ze Spojených států, Číny a Velké Británie. Přihlášky ale dorazily i třeba z Ruska, Brazílie nebo Indie - celkem ze 120 zemí. „Když to vysvětluju své rodině a svým známým, tak moje rozhodnutí nedokážou pochopit. Na druhou stranu to respektují a věří, že si tak splním svůj sen a že se mi třeba povede i něco změnit,“ podotkl Dijkshoorn.

Bas Lansdorp, zakladatel projektu Mars One:

„Škála těch lidí, kteří se nám hlásí, je neuvěřitelně pestrá. Jsou z mnoha zemí, mnoha profesí, muži i ženy… vlastně víc žen. Různý věk, různé důvody. Je to velmi zajímavé a inspirativní.“

Celý projekt by měl vyjít asi na pět miliard dolarů (asi sto miliard korun). Peníze chtějí organizátoři sehnat od různých nadací, které by se chtěly do v první řadě výzkumného programu zapojit.

Zájemci se mohou hlásit o lístek na misi na Mars (zdroj: ČT24)