Brazilské demonstrace mají další dvě oběti

Sao Paulo – Při demonstraci v Brazílii dnes zahynuly dvě ženy. Prezidentka Rousseffová chce jednat se zástupci protestního hnutí. Vlna brazilských protestů proti korupci a za lepší veřejné služby by měla 1. července pokračovat generální stávkou. Ve městech se demonstrovalo i v neděli, poklidné pochody ale neprovázelo násilí jako v uplynulých dnech. Například v centru Ria de Janeira demonstrovalo proti vládě kolem 4 000 lidí a nebyly hlášeny žádné střety s policií. Podle nejnovějšího průzkumu podporuje demonstranty 75 procent Brazilců.

Při nejnovějších protestech proti sociálním nerovnostem v Brazílii zahynuly dvě ženy. Srazilo je auto, když chtěly zablokovat pneumatikami silnici ve městě Cristalina asi 130 kilometrů jižně od metropole Brasília. Řidič z místa nehody ujel. Zhruba dva týdny trvající demonstrace tak už mají čtyři oběti. 

V Brazílii se protestovalo i dnes. Ve městě Cubatao ve spolkovém státě Sao Paulo radikální demonstranti zapálili autobus. V Belo Horizonte v brazilském státě Minas Gerais, kde se ve středu odehraje semifinálový zápas mezi Brazílií a Uruguayí, protestující dav zablokoval vícero dopravních tepen. V obci Governador Valadares použila policie pepřový sprej, aby rozehnala blokádu autobusového depa. To podle místních médií nemohla opustit zhruba stovka autobusů.

Prezidentka Dilma Rousseffová v pátek slíbila obnovu pořádku v ulicích a odsoudila násilí a vandalství, které protesty v posledních dnech provázely. Zároveň zopakovala závazek své vlády podporovat sociální změny a řekla, že i ona má za povinnost naslouchat hlasům ulice a vést dialog se všemi stranami.

Počty lidí v ulicích po jejím vystoupení poněkud poklesly, neboť některé skupiny organizující protesty nejsou zcela jednotné v tom, zda v demonstracích pokračovat. Podstatná část demonstrantů však chce pokračovat v protestech, dokud brazilská vláda nezačne skutečně jednat. Po sociálních sítích se šíří informace, že díky generální stávce 1. července se Brazílie zastaví.