Americké manželství už netvoří jenom muž a žena

Washington - Obhájci práv homosexuálů ve Spojených státech dnes zaznamenali výrazné vítězství díky dvěma verdiktům nejvyššího soudu země. První znamená uznání nároku oddaných párů stejného pohlaví na státní výhody, jako mají heterosexuální manželé, a druhý de facto otevírá cestu homosexuálním sňatkům v Kalifornii. Stanovisko nejvyššího soudu přivítal prezident Barack Obama. Soud nicméně neučinil historické rozhodnutí, jímž by výslovně schválil základní právo homosexuálů uzavírat sňatky.

Nejvyšší soud především zrušil ustanovení zákona na ochranu manželství (DOMA), které definovalo manželství pouze jako svazek muže a ženy. Norma tak upírala párům stejného pohlaví právo požívat státní podporu, a to bez ohledu na to, že byly podle zákonů platných ve svých domovských státech legálně oddány. Verdikt znamená, že legálně oddané homosexuální páry nyní mohou žádat stejné federální výhody - daňové úlevy, zjednodušená dědická řízení, benefity pro rodiny státních zaměstnanců a jiné formy státní podpory - jako páry heterosexuální.

Soudce Anthony Kennedy při odůvodnění nálezu podle většinového názoru nejvyššího soudu uvedl, že zákon na ochranu manželství porušuje záruky rovné ochrany dané Ústavou Spojených států.

Prezident USA Barack Obama: „Jsme lidé, kteří prohlásili, že všichni jsme si rovni, a láska, kterou k sobě cítíme navzájem, musí být také rovná.“

Ve druhém případu soud odmítl rozhodnout o tom, zda homosexuální páry mají základní právo uzavírat manželství. Tento postoj neznamená podporu zákazu sňatků gayů a leseb v Kalifornii, nýbrž jim naopak otevřel cestu. Kalifornie přijala zákon, který homosexuální sňatky na území státu zakazuje, nicméně později federální soudce tento právní předpis zrušil. Jeho rozhodnutí dnešním stanoviskem nejvyššího soudu zůstává v platnosti. Kolem kalifornského zákona se ovšem ještě očekávají další soudní spory.

Veřejnost čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o právech gayů
Zdroj: EPA/JIM LO SCALZO/ISIFA

Obě rozhodnutí podpořilo pět soudců a čtyři členové nejvyššího soudu hlasovali proti.

Sňatky gayů a leseb uzákonilo zatím dvanáct z padesáti amerických států, posledním z nich byl v polovině května stát Minnesota. Homosexuální manželství již dříve povolily státy Delaware, Massachusetts, Connecticut, New York, Vermont, New Hampshire, Iowa, Maine, Maryland, Washington a Rhode Island. Povoleny jsou rovněž na území hlavního města Washingtonu, který je samostatnou správní jednotkou.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)