Exploze a smrt zůstaly za záhadným vykolejením vlaku v Québeku

Montreal - Desítky budov zničil výbuch cisteren s palivem a následný požár v městečku Lac-Megantic v kanadské provincii Québec, když zde v noci na dnešek z neznámých příčin vykolejil vlak převážející surovou ropu. Podle vedení přepravní společnosti byla souprava zastavená a strojvůdce nebyl uvnitř. Policie pohřešuje několik lidí z okolí místa nehody, přepravní společnost oznámila, že bylo několik lidí zraněno. V důsledku nehody nejméně jeden člověk zemřel.

 Televize CBC uvedla, že vykolejilo 73 cisteren, z nichž čtyři explodovaly po půlnoci místního času (okolo 7:00 SELČ). S plameny, které přeskočily také na okolní domy, bojují nejen místní hasiči, ale i jejich kolegové ze sousedních obcí. Celkem jde zhruba o stovku lidí. Zasaženy byly desítky budov. Část obsahu cisteren se vylila i do místní řeky. Kouř se valil stovky metrů vysoko.

Několik lidí se pohřešuje. „Nemohu říci vůbec nic o obětech… Lidé nám říkali, že jim (známí) neberou telefony, ale musíte pochopit, že jsou někteří mimo město na dovolené,“ řekl novinářům mluvčí policie Michel Brunet. Podle pozdějších informací je však minimálně jeden člověk mrtvý.

Městečko Lac-Mégantic má zhruba šest tisíc obyvatel a leží asi 250 kilometrů východně od Montrealu. „Je to strašné. Nikdy jsme nic podobného nezažili,“ řekl televizi CBC Claude Bedard, který patří k místním. „Když vidíte centrum vašeho města téměř zničené, pochopíte, že se sami sebe ptáme, jak se z této události vůbec dostaneme,“ řekla na tiskové konferenci starostka Colette Roy-Larocheová.

Lac-Mégantic
Zdroj: ČTK/AP/The Canadian Press, Paul Chiasson

Hasiči tvrdí, že byl ve vybuchlých cisternách velký přetlak, dosud přitom není jasné, jak jsou na tom další cisterny, k nimž se hasiči zatím nedokázali přiblížit. Další exploze tudíž nelze vyloučit.

Pro vedení společnosti Montreal, Maine and Atlantic Railway, která soupravu provozuje, je pohyb vlaku dosud nevysvětlitelnou záhadou. „Nejsme si jisti, co se stalo, ale strojvedoucí udělal všechno podle pravidel. Zastavil vlak a čekal na vystřídání,“ prohlásil viceprezident společnosti Joseph McGonigle. Ve chvíli, kdy se vlak rozjel, nebyl podle něj strojvedoucí uvnitř.

Svou účast vyjádřil obyvatelům městečka kanadský premiér Stephen Harper. „Myšlenky a modlitby jsou s lidmi postiženými v Lac-Megantic. Je to hrozná zpráva,“ napsal premiér na svém twitterovém účtu.