Snowden: Sledovací praktiky? Západní státy o nich moc dobře vědí

Moskva - Edward Snowden obviněný Spojenými státy ze špionáže tvrdí, že západní státy dlouhodobě spolupracují s americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Rozhovor se Snowdenem zveřejnil německý list Der Spiegel. Pochází z doby, kdy Snowden vyzradil médiím rozsáhlý tajný plán americké vlády na sledování mezinárodního internetového a telefonického provozu. Západní státy přitom dávaly v uplynulých dnech nad špionážními praktikami NSA najevo pobouření.

Agenti NSA „pracují ruku v ruce s Němci a většinou dalších západních zemí,“ uvedl Snowden v rozhovoru, z něhož citovala agentura AFP. Rozhovor se Snowdenem prostřednictvím šifrovaných e-mailů uskutečnili americký expert na šifrování Jacob Appelbaum a dokumentaristka Laura Poitrasová. Snowden mimo jiné uvedl, že agentura NSA poskytovala Němcům „nástroje analýzy“ pro informace proudící přes Německo z oblastí, jako je Blízký východ.
   
Partnerství mezi NSA a jinými zeměmi je přitom prý pojímáno tak, aby „chránilo jejich politické představitele před veřejným pobouřením“, pokud bude zveřejněn způsob, kterým „hluboce narušují soukromý život ve světě“.

Der Spiegel o tajném sledování unijních politiků
Zdroj: ČT24

Venezuela vyčkává na Snowdenovo „ano“, čas má do pondělí

„Ne, nenavázali jsme žádnou komunikaci,“ odpověděl venezuelský ministr zahraničí Elías Jaua ve venezuelské televizi na otázku týkající se případu. „Počkáme do pondělí na informace, zda potvrdí své přání přijmout azyl ve Venezuele,“ dodal.

Washington žádá zatčení Snowdena. Ten se zřejmě stále nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo, kam přiletěl 23. června z Hongkongu. Americké úřady Snowdena viní ze špionáže a krádeže úředních dokumentů. Vyzradil totiž podrobnosti o utajovaném americkém programu Prism, jehož součástí je sledování internetové a telefonické komunikace v zahraničí.

Plakát na podporu Edwarda Snowdena
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

Třicetiletý Snowden tento týden se žádostí o azyl oslovil přes dvacet zemí. Některé už jeho žádost odmítly, jiné ji nemohou vyřídit, protože je nutné žádost podat na jejich území. V současnosti je ale Snowden bez cestovních dokladů, neboť mu je Spojené státy zrušily.

Letadlo s Moralesem nebylo prohledáno, říká rakouský prezident

Aféra se Snowdenem se postarala také o diplomatický skandál, když letadlo bolivijského prezidenta tento týden strávilo neplánovaně 13 hodin na vídeňském letišti kvůli podezření, že veze Snowdena z Moskvy. Rakouský prezident Heinz Fischer ale v dnešním vydání listu Kurier uvedl, že rakouští činitelé Moralesův letoun neprohledali.

Jeden pracovník letiště prý v úterý vstoupil na palubu, aby se pokusil zjistit, proč letadlo, hlásící technické problémy, ve Vídni přistálo. K „formální prohlídce“ ale nedošlo. K prohledání „v soudním smyslu“ také prý nebyl důvod podle mezinárodního práva. „Prezidentské letadlo náleží k 'jeho území' a není možné ho jen tak prohledat,“ sdělil prezident.

Americké ucho prý dosáhlo až do Brazílie

Brazilský deník O Globo dnes informoval, že NSA patrně sledovala rovněž komunikaci milionů lidí v Brazílii. Ministr zahraničí Antonio Patriota prohlásil, že jeho země požádala prostřednictvím brazilského velvyslance ve Washingtonu o vysvětlení těchto praktik. Brazílie podle něj také navrhne OSN vytvoření pravidel, která by chránila soukromí obyvatel po celém světě.

Deník zakládá svůj článek na informacích, které poskytl Snowden. V Brazílii údajně NSA shromáždila druhý nejvyšší počet údajů na celé západní polokouli, hned za Spojenými státy. Brazílie byla podle listu zemí prioritního zájmu NSA spolu s Čínou, Ruskem, Íránem a Pákistánem.

Bolivijský prezident Morales (vlevo) se na vídeňském letišti setkal s rakouským protějškem Heinzem Fischerem
Zdroj: ČTK/AP/Hans Punz