Paříž slavila pád Bastily, pochodovali i vojáci z Mali

Paříž - Francouzi včera oslavili výročí dobytí Bastily. V roce 1789 tato událost odstartovala francouzskou revoluci. Oslavy každoročně provází velkolepá vojenská přehlídka v centru Paříže, kterou oživila účast maliských a francouzských jednotek, které byly v minulých měsících nasazeny proti islámským radikálům v Mali. Výročí letos zastínila páteční nehoda vlaku jižně od Paříže, při které zemřelo šest lidí.

Francouzští vojáci pomohli maliským silám vytlačit ozbrojené islamisty z jejich pozic. Francie má v Mali stále asi 3 200 vojáků, kteří mají přispět k dobrému průběhu prezidentských voleb, jejichž první kolo se uskuteční 28. července.

Jejich tamní úspěšné působení je jedním z mála důvodů ke spokojenosti prezidenta Françoise Hollanda, jehož země se potýká s ekonomickými a sociálními problémy. Na dnešní vojenskou přehlídku u příležitosti výročí dobytí Bastily v roce 1789 přijel i dočasný maliský prezident Dioncounda Traoré.

Ilustrační foto
Zdroj: Etienne Laurent/ČTK/XINHUA

Na tradičně velkolepé přehlídce na třídě Champs-Elysées měli čestné zastoupení také chorvatští vojáci, jejichž země se 1. července stala 28. členem Evropské unie. Na hlavní tribuně byl přítomen i chorvatský prezident Ivo Josipović.

Pád Bastily si oslavami připomínají i na jiných místech - v Londýně, New Yorku nebo Los Angeles. Náladu v Paříži proti minulým ročníkům ale poznamenalo páteční vlakové neštěstí. François Hollande při této příležitosti vyzval ke zvýšení bezpečnosti na železnicích. „Musíme udělat mnohem víc pro zachování tradičních železničních tratí,“ uvedl. Za vykolejení soupravy může podle dopravní společnosti chyba na výhybce. Vyšetřování katastrofy, při které zemřelo šest lidí a dalších 30 se zranilo, ale ještě pokračuje.

Oslavy pádu Bastily oživili malijští vojáci (zdroj: ČT24)