Ecclestone byl obviněn v Německu z korupce a odstoupil z čela formule 1

Mnichov - Němečtí žalobci obvinili šéfa formule 1 Bernieho Ecclestona z korupce. Jde o 44 milionů dolarů, které před sedmi lety zaplatil tamnímu bankéři Gerhardu Gribkowskému. Ecclestone popírá, že by uplácel, přesto po oznámení obvinění odstoupil z představenstva F1. Jde však o pouhou formalitu. Formuli 1 bude řídit dál, i když pod zvýšeným dohledem a kontrolou představenstva. Gribkowsky byl už za svou roli v případu odsouzen k 8,5 roku vězení.

Německé státní zastupitelství obžalovalo šéfa formule 1 Bernieho Ecclestonea kvůli podplácení. Dvaaosmdesátiletý Brit se podle mnichovských prokurátorů dopustil korupce v roce 2006 při prodeji komerčních práv na formuli společnosti CVC Capital Partners. 

Už loni Ecclestone přiznal, že tehdy dal německému bankéři Gerhardu Gribkowskému, jenž působil ve vedení banky BayernLB, která část práv na formuli vlastnila, za bezproblémový prodej 48 procent práv 44 milionů dolarů. 

Britský miliardář nicméně odmítá, že by šlo o úplatek: „Státní zástupci tvrdí, že jsem někoho uplatil, ale já jsem neudělal nic protiprávního.“ Gribkowski, který byl už za svou roli v případu odsouzen na osm a půl roku vězení, Ecclestona prý vydíral tím, že ho nahlásí britským daňovým úřadům.