Na předměstích Paříže hoří auta, lidem se nelíbí zákaz zahalování žen

Paříž – Předměstí Paříže je opět svědkem vlny násilí ze strany arabských přistěhovalců. Lidé se bouří proti zákonu zakazujícím zahalování žen na veřejnosti. Nepokoje vypukly již v pátek večer ve městě Trappes, kde na policejní stanici zaútočilo na 250 lidí. V noci na dnešek bylo ve městě Élanacourt zapáleno okolo dvaceti automobilů.

V souvislosti se sobotními výtržnostmi zadrželi policisté již padesát lidí, převážně mladíků arabského původu, kteří zapalovali auta a popelnice. Na policii házeli také Molotovovy koktejly a zapálili policejní vůz. Jejich jednání odsoudil i francouzský ministr vnitra Manuel Valls. Nechal zvýšit počet policistů, kteří na oblast budou dohlížet do té doby, než se situace uklidní. 

Páteční vlnu nepokojů rozpoutal případ muslimského muže, jehož ženě policisté ve čtvrtek udělili pokutu za to, že se na veřejnosti zahalovala. Porušila tím zákon, který ve Francii platí od roku 2011. V pátek pak následoval útok asi 250 protestujících na policejní stanici ve městě Trappes. Policie proti nim musela použít slzný plyn a gumové projektily.  

Kdo si od roku 2011 ve Francii zahalí obličej nějakým závojem či kuklou, riskuje pokutu až 150 eur (3 900 korun) a nařízení kurzu občanské nauky. Opatření je namířeno hlavně na muslimky. Trest i pokuta se zdvojnásobují, pokud se jedná o nezletilou dívku.

Vydáno pod