František v Aparecidě: Pomíjivé idoly vedou k pocitu osamění

Rio de Janeiro – Tisíce věřících se zúčastnily mše, kterou sloužil papež František v mariánské bazilice v Aparecidě. Již při příletu do tohoto nejvýznamnějšího poutního místa Brazílie jej davy příznivců vítaly nadšeným křikem doprovázeným zvukem všech místních zvonů. Před zahájením mše se papež pomodlil u sošky Panny Marie z Aparecidy, která je patronkou Brazílie.

Během bohoslužby nejvyšší představitel katolické církve promluvil například o narůstajícím pocitu osamění, který může zvláště mladé lidi vést k zaměření na „pomíjivé idoly“, před nimiž varoval. „Je pravda, že v současnosti se do jisté míry každý včetně našich mladých lidí cítí přitahován mnoha modlami, které zaujímají místo Boha a zdánlivě nabízejí naději: peníze, úspěch, moc, potěšení,“ řekl František. Zdůraznil také význam mariánského kultu a pozitivního přístupu k životu. „Křesťan je veselý, nikdy není smutný. Nemůže být pesimistou,“ pronesl František za mohutného potlesku.

Podle místních médií se v Aparecidě shromáždilo asi 200 tisíc věřících, kteří přišli papeže pozdravit. Na bohoslužbu do baziliky se však dostalo jen asi 15 tisíc z nich; mnoho lidí navzdory chladnému počasí před bazilikou čekalo už od úterního večera. Nakonec se však dostalo i na ty, kteří dovnitř nebyli vpuštěni a před chrámem v pláštěnkách čelili dešti. František k nim před odjezdem z Aparecidy promluvil z balkonu kostela a naposledy odkázal k Panně Marii. „Zapomíná nějaká matka na své děti? Ona na nás nezapomíná!“ zvolal k nadšeně tleskajícím davům a nad hlavu zvedl sošku místní patronky.

František si návštěvu Aparecidy osobně vymínil: v Latinské Americe je úcta k Panně Marii pro katolíky obzvláště důležitá a papež jako Argentinec má k mariánskému kultu také velmi blízko. Aparecidu navštívil už v roce 2007 jako arcibiskup Buenos Aires, ve stejném roce tu byl i Františkův předchůdce Benedikt XVI.

Papež měl původně do Aparecidy, vzdálené asi 260 kilometrů od Ria de Janeiro, odletět vrtulníkem. Nakonec ale kvůli deštivému počasí zvolil letadlo, které ovšem přistálo 70 kilometrů od cíle cesty, odkud teprve pokračoval vrtulníkem. Ani tato komplikace nijak výrazně nenarušila jeho program a mše začala pouze s drobným zpožděním. Po mši František poobědval s církevními hodnostáři a učinil vstřícné gesto směrem k ostatním církvím, když objal místního imáma a rabína. Poté nastoupil zpáteční cestu do Ria de Janeiro, kde chce ještě dnes večer navštívit františkánskou nemocnici, v níž se léčí drogově závislí.

Aparecida, město s 35 000 obyvateli, má pro brazilské katolíky zvláštní význam. Místní rybáři z nedalekého přístavu totiž v roce 1717 z vody vytáhli sošku Panny Marie, k níž se předtím modlili za velký úlovek. Kolem sošky v nově založené osadě Aparecida vznikl kult a roku 1930 byla Panna Marie z Aparecidy prohlášena patronkou Brazílie. Bazilika v Aparecidě je největší mariánskou svatyní na světě, vejde se do ní na 40 000 lidí. Celkem ale poutní místo každoročně navštíví asi sedm milionů věřících.

Na papežovu bezpečnost dohlíželo dnes asi 5000 policistů a vojáků. Bezpečnostní opatření byla zpřísněna poté, co se v neděli ve městě našla podomácku vyrobená nálož.

Rozhovor s Juanem Braunem (zdroj: ČT24)
Papež František
Zdroj: ČTK/AP/Domenico Stinellis
Vydáno pod