František sloužil na Copacabaně bohoslužbu pro milion lidí

Rio de Janeiro - Na bohoslužbu papeže Františka na pláži Copacabana v brazilském Rio de Janeiro ve čtvrtek večer místního času (v noci na dnešek SELČ) dorazil podle odhadu Vatikánu až milion lidí. Na pontifika, který se v Brazílii účastní Světových dnů mládeže, zde čekalo bouřlivé přivítání.

Otevřený vůz s papežem během čtyřkilometrové jízdy na pláž mnohokrát zastavil, aby František požehnal davu nebo políbil dítě. Během cesty dokonce daroval svou pokrývku hlavy solideo člověku, který se dostal až k vozu a který katolické hlavě dal ručně ušitou čepičku pro duchovní. Napil se také svého oblíbeného nápoje maté, které mu kdosi z davu podal.

„Vždy jsem slyšel, že Cariocas (rodáci z Rio de Janeiro) nemají rádi zimu a déšť. Ale jste zde. Výborně,“ řekl papež s odkazem na to, že na pláž dorazily davy lidí i přes nepříznivé počasí.

František se napil maté, které mu podal někdo z davu
Zdroj: ČT24

V projevu poté vyzval, aby lidé nepodlehli „iluzi štěstí a opilosti“ z peněz a moci a aby do svého středu „umístili Boha“.

Sociálním tématům se František věnuje během celého svého dosavadního pobytu v Brazílii. Ve čtvrtek zamířil do chudinské čtvrti Varginha, která je jedním z neblaze proslulých slumů, v nichž kvete prodej drog a další kriminalita. Čekal tady na něj hlasitý a rozvášněný dav.

„Je to velice emotivní vidět papeže chudých. Papeže, který chodí po zablácené zemi v dešti k mladým lidem. Po zemi, která je často pokrytá krví naší mládeže,“ řekl jeden z účastníků setkání. „Byl to obrovský pocit štěstí a potěšení. Nikdy na to nezapomeneme,“ dodala matka postiženého muže, se kterým papež osobně promluvil.

Papež ale nebyl v nebezpečném slamu sám - obklopovala ho ochranka a na střechách hlídali odstřelovači. Potom František zamířil odsloužit mši do Metropolitní katedrály. Tam na něj čekalo před 40 tisíc poutníků z jeho rodné Argentiny.

František projde na pláži Copacabana křížovou cestu

František dnes na Copacabaně projde křížovou cestu. Ještě předtím hlava katolické církve navštíví mladistvé delikventy a v poledne místního času pak z balkonu arcibiskupského paláce pronese tradiční modlitbu Anděl Páně.

Římský pontifik si Brazílii, kde se nyní konají Světové dny mládeže, zvolil jako cíl své vůbec první zahraniční cesty. Pro rodáka z Argentiny jde od březnového zvolení do čela katolické církve o první návrat na domovský kontinent.

Vydáno pod