Zůstaň, kde jsi, radí tatínek Snowdenovi

Moskva – „Myslím, že Rusko je pevně rozhodnuto ochránit mého syna a má možnost to učinit. Na jeho místě bych zůstal v Rusku.“ V rozhovoru pro ruskou televizi to prohlásil Lon Snowden, otec bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Ten se už pět týdnů skrývá před americkou justicí na moskevském letišti Šeremeťjevo, kde čeká na vyřízení své žádosti o udělení ruského azylu.

Snowden požádal o „dočasný“ azyl v Rusku 16. července. Úřady mají na vyřízení žádosti tři měsíce. Uprchlík dal také najevo, že by z Ruska odletěl do Latinské Ameriky, kde mu některé státy slíbily politický azyl. Lon Snowden se ale obává, že na této cestě by Spojené státy mohly pomocí některých zemí jeho syna dopadnout a odvézt do USA, kde mu hrozí léta vězení. V televizi, kterou jeho syn může na letišti sledovat, Lon Snowden také řekl, že by Edwarda rád brzy viděl, ale že pro něj i celou rodinu je nyní nejdůležitější jeho bezpečnost.

Američané žádají Moskvu o vydání uprchlíka, kterého chtějí soudit za prozrazení tajného programu Prism, v jehož rámci se sleduje internetová a telefonická komunikace milionů lidí. Program využívala americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA). Americký ministr spravedlnosti nedávno písemně ujistil ruskou vládu, že se USA nechystají Snowdena ani popravit ani mučit. USA jsou také připraveny mu vydat nový pas s omezenou platností - jen pro návrat do vlasti.

Snowden starší rovněž řekl, že ho kontaktovala FBI, aby odcestoval do Moskvy a se synem se setkal. K ničemu takovému se ale podle svých slov nechystá, dokud nebude mít více informací a nebude znát záměry FBI. Svého syna považuje za „opravdového vlastence“, který „z Ameriky udělal mnohem demokratičtější zemi“. „Edwarde, doufám, že to sleduješ. Máme se dobře. Milujeme tě. Doufáme, že i ty jsi zdravý, v pořádku a že tě brzy uvidíme. Hlavně si přejeme, abys byl v bezpečí,“ uvedl v televizi Lon Snowden. Poděkoval zároveň ruským úřadům, že se o bezpečnost jeho syna starají. „Chtěl bych také poděkovat prezidentu Vladimiru Putinovi a ruské vládě za to, že mají odvahu, sílu a odhodlání udržet mého syna v bezpečí,“ dodal.

USA řeší, kdo měl za Snowdena odpovědnost (zdroj: ČT24)

Edward Snowden čeká na vydání prozatímních dokladů, které by mu umožnily vyjít z tranzitní zóny a vstoupit na území Ruska. Mezitím si čas na letišti krátí četbou ruské klasiky. Prý jej doslova nadchl román Fjodora Dostojevského Zločin a trest a žádá si přísun další ruské literatury. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného spolupracovníka advokáta Anatolije Kučereny, který před týdnem Snowdenovi knihu na letiště přinesl. Snowden se prý také pustil do studia ruštiny a ruských dějin.

Americké tajné služby zveřejnily dokumenty o sledování telefonátů

Šéf amerických tajných služeb James Clapper odtajnil tři dokumenty, které autorizovaly rozsáhlý sběr dat o telefonátech milionů lidí. Zdůvodnil to „zájmem o zvýšenou transparentnost“. Washington se v minulých týdnech stal terčem kritiky z mnoha zemí světa za to, že tajně sledoval komunikaci jejich občanů.

Dnes zveřejněné dokumenty pocházejí z let 2009, 2011 a 2013. První dva jsou zprávami o programu Národní agentury pro bezpečnost (NSA) zaměřeném na rozsáhlý sběr telefonních dat na základě protiteroristického zákona Patriot Act. Třetí dokument nese datum z letošního dubna a jde o soudní příkaz nařizující způsob, jak mají být záznamy o telefonátech skladovány a kdo k nim má mít přístup.