Interpol vyhlásil stav pohotovosti, USA zavírají ambasády

Washington – Interpol vydal celosvětové varování v souvislosti s možným zapojením teroristické organizace al-Káida do akcí na osvobození islamistů z věznic. Bezpečnostní varování následuje po nedávných hromadných útěcích radikálů z věznic v Iráku, Libyi či Pákistánu. Americký prezident Barack Obama předtím nařídil podniknout „všechny náležité kroky“ jako reakci na hrozbu útoků teroristů ze sítě al-Káida. V neděli, která je v některých islámských zemích pracovním dnem, Američané uzavřou své ambasády. Francie, Británie i Německo oznámily, že uzavřou ambasádu v Jemenu.

Mezinárodní policejní organizace vyzvala všech svých 190 členských států ke zvýšené ostražitosti po „útěcích stovek teroristů a dalších zločinců“ v posledním měsíci. Členské země rovněž mají pomoci při zjišťování, zda jsou tyto jednotlivé události koordinované a zda spolu nějak souvisí.

Ambasády by měly být zavřeny minimálně do neděle

Američané byli v pátek varováni před cestami do světa. Krátce předtím totiž Washington oznámil, že hodlá v muslimském světě na neděli uzavřít všechny své ambasády (např. v Iráku, Egyptě, Izraeli či Saúdské Arábii). „Je možné, že úřady zůstanou zavřené ještě nějaký ten den navíc. Bude to pak na každé z ambasád, jak situaci vyhodnotí a rozhodne o opětovném otevření,“ konstatovala mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová.

Konkrétní podobu nebezpečí znají jen tajné služby, veřejnosti musí stačit obecná informace. „Prezident je informován o možné hrozbě, která pochází, nebo by se mohla stát na Arabském poloostrově,“ sdělil agentuře AFP nejmenovaný zdroj. Dodal, že Obama bude o dalším vývoji pravidelně informován. 

Tamní ministerstvo zahraničí varovalo v prohlášení před možným teroristickým útokem, cestovní varování tedy platí po celý srpen. Největší hrozba úderu radikálů hrozí na Blízkém východě a na severu Afriky, americké úřady nedoporučují ani cestování do ostatního světa. Mezi Američany zatím doporučení nemělo výraznější odezvu, cestovat chtějí dál. „Stát se může všechno, ale máme rodinu v Egyptě a tam říkají, že je všechno v pořádku,“ tvrdí Eman Aliová ze státu Virginie.  

Televizní stanice CBS uvedla, že fungovat nebudou také americké ambasády v Bahrajnu, Jordánsku, Kuvajtu, Libyi, Ománu, Kataru, Jemenu, Afghánistánu a v Bangladéši. V reakci na krok USA oznámila také Británie, že zavře své velvyslanectví v Jemenu, stejné oznámení krátce poté učinilo z bezpečnostních důvodů pro své jemenské zastoupení i Německo.

Podle NBC může být za varováním obava z oslav na konci ramadánu. Poslední vážné varování vydávali Američané na výročí 11. září, to ale stejně nezabránilo útoku na konzulát v libyjském Benghází, kde zahynul americký velvyslanec.