Už zítra by mohli převézt ostatky Češek z Egypta

Hurghada - Těla dvou českých turistek, které minulý týden za dosud nevyjasněných okolností zemřely v egyptském letovisku Hurghada, stále zůstávají v Egyptě. Podle všeho budou ale zítra ostatky připraveny k převozu zpět do vlasti. Vyšetřování záhadné smrti v Egyptě dál pokračuje. Zdejší úřady dnes vrátily pas otci rodiny, který přežil. Ze země muž ale zatím nesmí vycestovat. Český rozhlas informoval, že ženy se nejspíš otrávily jedem v pití. Na oficiální výsledky toxikologického vyšetření se ale zatím ještě čeká.

Už zítra by mohly být ostatky obou obětí převezeny do Česka. „Těla jsou připravována na to, aby byla převezena do České republiky. Kde se v současné chvíli nacházejí, vám nedokážu říci. Během zítřka by ale měly být rakve zapečetěny a připraveny v Káhiře a nic by nemělo bránit jejich převozu,“ potvrdil David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Pojišťovna, která má převoz těl na starosti, žádné podrobnosti zveřejňovat nebude.

Egyptská prokuratura zatím nikoho neobvinila a ani oficiálně nezveřejnila výsledky pitvy. Otec rodiny ale nadále zůstává v Egyptě, i když ostatní turisté ze zájezdu se už vrátili domů. Podle redaktora ČT Tomáše Vzorka se teď rodina snaží muži intenzivně pomoci, aby si mohl prodloužit pobyt na hotelu a zůstat tam.

Egyptské úřady Čechovi zabavily pas, dnes mu jej ale vrátily. Ze země ovšem nesmí vycestovat. Pohybovat po Egyptě se ale může. „Nebyl obviněn. V současnosti je ale jedinou osobou bezprostředně spojovanou s případem. Policie ho potřebuje k dalšímu vyšetřování,“ oznámila mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

„Zajistili jsme mu prodloužení hotelu o jeden den a čekáme na další informace. Bratr je na tom špatně. Sedí, uvažuje, co bude dál, a promítá si minutu po minutě, co se v ten den a noc mohlo stát,“ řekla pro ČT sestra přeživšího muže.

Podle ředitele nemocnice v Hurghadě, kde proběhla soudní pitva zemřelých, byly Češky otráveny prudkým a silným jedem. Řekl to už o víkendu Českému rozhlasu. „Napadá ho jediná varianta, jak mohly oběti tento jed pozřít, a to prostřednictvím nějaké tekutiny, tedy prostřednictvím nápoje. Ovšem jsou to jen odhady kvalifikovaného lékaře, nejsou to žádné oficiální zprávy,“ upozorňuje zpravodaj ČRo v Egyptě Štěpán Macháček. Co tedy oběti zabilo, se zatím přesně neví, čeká se na výsledky laboratorních expertiz.

Matku s dcerou nalezl 30. července mrtvé na hotelovém pokoji pětihvězdičkového hotelu v Hurghadě právě otec rodiny. Ten tvrdí, že se všichni otrávili jídlem, měli prý průjem a zvraceli.

Z Hurghady se mezitím vrátili do Česka zpět turisté, se kterými rodina přicestovala. Letadlo z Egypta dnes přistálo kolem 11 hodiny dopoledne na ostravském letišti. Cestující řekli ČT, že kvůli případu smrti dvou Češek většinou obavy o zdraví neměli. „Jídlo bylo v pořádku, absolutně luxusní dovolená,“ řekl ČT jeden z turistů.