V Libanonu unesli dva turecké piloty

Bejrút - V Libanonu nedaleko bejrútského mezinárodního letiště unesli dva piloty tureckých aerolinií. Útočníci unesli oba muže z autobusu, který převážel z letiště na hotel členy posádky tureckých aerolinek. K akci se přihlásila radikální skupina Zuvar al Imám Rida, která výměnou za turecké piloty požaduje propuštění devíti libanonských rukojmí zadržených v Sýrii. Turecko v reakci vyzvalo své občany, aby pokud možno opustili Libanon.

Čtyři ozbrojení únosci zajali oba muže v autobusu, který převážel z letiště na hotel cestující i posádku letu tureckých aerolinií z Istanbulu. K útoku došlo jen několik metrů před vojenským kontrolním stanovištěm. Akce byla zřejmě velmi pečlivě připravená, protože únosci přesně věděli, že budou piloti uvnitř autobusu. 

K akci se přihlásila skupina Zuvar al Imám Rida, která požaduje propuštění šíitských libanonských poutníků, již byli loni v květnu uneseni v Sýrii. Devět poutníků zmizelo nedaleko turecké hranice u města Azaz, když se vraceli z pouti do Íránu. K jejich únosu se přihlásila syrská opoziční skupina Severní bouře, která operuje u tureckých hranic. Hnutí Zuvar al Imám Rida teď tvrdí, že za únos libanonských poutníků je odpovědné i Turecko. 

Podle BBC totiž Turecko podporuje syrské rebely, kteří povětšinou patří k sunnitům, zatímco libanonská šíitská komunita stojí naopak za prezidentem Bašárem Asadem. 

Rodiny libanonských zajatců odmítají, že by byli příbuzní do dnešního únosu tureckých pilotů jakkoli zapojeni, akci radikálů nicméně přivítaly s nadšením. 

Turecký ministr zahraničí vydal po incidentu doporučení, aby turečtí občané do Libanonu necestovali. Dodal, že je v kontaktu s libanonskými úřady a že probíhá vyšetřování. Oblast, kde došlo k únosu, neprodyšně uzavřela policie. Dnešní únos je jedním z dalších incidentů, při kterých syrský konflikt zasáhl i sousední Libanon.