Po Richardovi Alfréd. Britové možná vykopali dalšího krále

Londýn - Jen pár měsíců po objevení hrobu krále Richarda III. má Velká Británie novou naději, že našla ostatky dalšího svého panovníka, tentokrát Alfréda Velikého. Archeologové získali svolení anglikánské církve a kosterní pozůstatky mohou podrobit analýzám. Alfréd je jediný panovník v anglické historii s přídomkem Veliký. Království Wessex opakovaně ubránil nájezdům a drancování Vikingů. V roce 886 je pak donutil podepsat příměří. Jeho ostatky chtějí antropologové odhalit podle složení kostí, které prozradí jeho jídelníček.

Právě jídlo může být klíčem k záhadě. Alfréd pobýval prvních pět let života v Římě. Jeho jídelníček se tedy výrazně lišil od toho, co měli v té době na stole v sychravé Anglii. To se nesmazatelně otisklo do složení králových kostí. „Jako první zkusíme radiokarbonovou metodu datování. Analýza izotopů stroncia by nám mohla napovědět, co jedl, zvlášť v prvních 15 letech života,“ uvedla Sophie Cunninghamová ze společnosti Dawe of the Hyde900.

Záhada pěti lebek: Která patří Alfrédovi?

Místo Alfrédova posledního odpočinku bylo pro historiky dlouho tajemstvím. Kosti panovníka se totiž po smrti několikrát stěhovaly. Záznamy z 19. století ale mluví o vystavení ostatků těsně před tím, než měl být pohřben u kostela svatého Bartoloměje ve Winchesteru na místě zničeného Hydeského opatství. Jenže v hrobce je hned 5 lebek.„K identifikaci bychom mohli použít i analýzu DNA, stejně jako u ostatků Richarda III. Je ale jen malá šance najít potomka krále Alfréda, protože ten zemřel ještě o 600 let dříve,“ uvedla Rosemary Burnsová ze správní komise opatství Hyde.

Ostatky Richarda III. nalezené loni v září vědci bezpečně identifikovali. Dokázali totiž vystopovat královy příbuzné v sedmnácté generaci. Kanaďan Michael Ibsen byl jedním z nich. „Dověděl jsem se to včera. Měl jsem jednu noc, abych strávil to pomyšlení, že jsem potomek někoho tak proslulého či nechvalně proslulého, jako byl Richard III.,“ reagoval. U Alfréda Velikého budou muset historici pátrat mnohem hlouběji. Od jeho vlády uplynulo přes 35 generací.

Vědci zřejmě našli ostatky Alfréda Velikého (zdroj: ČT24)