Assange: Obama chce omezit utajované programy - Snowden vyhrál

Londýn - To, že chce americký prezident Barack Obama omezit dosud přísně utajované programy sledování osob, považuji za Snowdenovo vítězství. Řekl to zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden zveřejnil informace o rozsáhlém špehování internetu a telefonní komunikace, a vyvolal tak celosvětový skandál.

Obama v pátek prohlásil, že chce zvýšit informovanost veřejnosti o dosud přísně utajovaných programech americké vlády a posílit důvěryhodnost amerických institucí. V té souvislosti řekl, že vyzve Kongres, aby novelizoval zákon regulující shromažďování dat z internetové a telefonické komunikace. Vláda prý nad těmito programy posílí kontrolu a zároveň provede „náležité reformy“ v činnosti kontroverzní americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). 

Julian Assange

„Dnešek je svého druhu vítězstvím Snowdena a jeho mnoha stoupenců. Jak Snowden prohlásil, jeho největší obava je, že se navzdory jeho udání nic nezmění. A teď reformy dostávají obrysy a za to by prezident a lid Spojených států a celého světa měli být Edwardu Snowdenovi vděční.“

Snowden poprosil Rusko o azyl, Washington ho chce zpět

Zatímco Assange, jehož server zveřejnil statisíce bojových hlášení z irácké a afghánské války a tajných depeší amerického ministerstva zahraničí, se už přes rok skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně ze strachu před vydáním do USA, Snowden využil ruské nabídky k dočasnému azylu. Washington přitom žádá jeho vydání, protože jej viní mimo jiné ze špionáže. 

Australan odmítl Obamovo tvrzení, že reformy byly v plánu už před Snowdenovým vyzrazením monitorovací činnosti. „Prostým faktem je, že bez Snowdenových odhalení by o těch programech nikdo nevěděl a žádné reformy by se neuskutečnily,“ domnívá se Assange. 

Julian Assange
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Americkou vládu Assange obvinil z „neuvěřitelného“ pokrytectví s poukazem na to, jak zachází se Snowdenem, zatímco prý uděluje azyl tisícovkám disidentů, whistleblowerů a politických uprchlíků ze zemí, jako jsou Rusko a Venezuela. Zároveň Obamovu administrativu obvinil, že trestně stíhala „dvakrát tolik“ whistleblowerů co všechny předchozí americké vlády dohromady, a to navzdory slibům z prezidentské kampaně, že se bude usilovat o transparentnost. 

Assange čelí obviněním ze sexuálního zneužívání

Assange dodal, že pro svět je štěstí, když Snowden a další lidé „svědomí“ se rozhodli nemlčet. Zmínil v té souvislosti vojína Bradleyho Manninga, který byl minulý měsíc usvědčen z vyzrazení statisíců důvěrných dokumentů serveru WikiLeaks. Assange má být vydán do Švédska, kde čelí obviněním ze sexuálního zneužívání. Sám obvinění popírá a na ekvádorské ambasádě pobývá z obavy, že by nakonec byl vydán do USA a tam souzen za zveřejňování utajovaných informací.