Alkohol zametá s Britkami, stále častěji kvůli němu umírají

Londýn - Ve Velké Británii přibývá žen, které umírají kvůli alkoholu. Zvlášť dramatická situace je v chudých čtvrtích velkých měst. A zatímco experti volají po zásahu státu, britská vláda nečekaně ustoupila od slibu zavést minimální ceny alkoholu.

Největší podíl na tom mají Britky narozené v 70. a 80. letech. Dohánějí v pití muže a napomáhá jim k tomu neslavně proslulá kultura opíjení až do padnutí: „I když je u mužů počet úmrtí způsobených alkoholem celkově vyšší, nárůst u žen stoupá strměji,“ tvrdí epidemioložka Centra pro zdraví obyvatelstva v Glasgow Deborah Shiptonová.

I proto se někteří experti pustili do britské vlády, která nečekaně ustoupila od plánu zavést minimální cenu alkoholu. Toto opatření mělo zatočit s noční kriminalitou i zdravotními riziky. Jen loni právě kvůli alkoholu nemocnice přijaly přes milion dvě stě tisíc pacientů.

  • Obyvatelka Londýna: „Jestli někdo chce příliš pít a bude mít na to, tak bude.“

Lobby alkoholových výrobců ale vyhrála. Argumentovala totiž tím, že neexistují důkazy o účinnosti minimální ceny a prodejci i zákazníci by tak byli trestáni neprávem. Jedna změna ale přeci jen přijde: britská vláda zakáže prodej alkoholu pod výrobní cenou. Na ni totiž producenti lákají nové zákazníky. 

Ženy v Británii příliš pijí alkohol (zdroj: ČT24)