Mursí bude ve vazbě dalších 14 dnů, jeho zastánci stavějí barikády

Káhira – Egyptská justice o dva týdny prodloužila vazbu svrženému prezidentovi Muhammadu Mursímu. Jeho stoupenci žádají jeho návrat do úřadu a nehodlají ukončit demonstrace navzdory tomu, že vláda o víkendu nařídila, aby proti nim policie rázně zakročila. Tisíce lidí dál setrvávají ve dvou protestních táborech v Káhiře a posilují jejich obranu. Policie i přes nařízení vlády se zásahem stále otálí - chce se vyhnout krveprolití poté, co zpráva o chystaném zásahu předčasně unikla do médií a Mursího příznivci se začali na tábořištích opevňovat.

Mursího zadržela armáda, 26. července na něj prokuratura uvalila dvoutýdenní vazbu kvůli údajnému spiknutí s palestinským Hamasem a možnému podílu na útocích na policejní stanice a věznice v roce 2011. Exprezidenta stále zadržují na neznámém místě.

Egyptské ministerstvo vnitra v neděli nařídilo vyklizení shromaždišť stoupenců Mursího a Muslimského bratrstva u mešity Rábaa al-Adavíja a ve čtvrti Nahda v Káhiře. Přímo z jednoho z hlavních táborů informoval i Štěpán Macháček, zpravodaj ČRo. „Je tady totální klid, já jsem čekal, že v širším okolí budou policejní jednotky a antony, nic takového tady ale není.“ Dodal, že protestující skutečně budují především na příjezdových cestách barikády: „Je vidět, že se snaží dál budovat tábory, přinášejí další stavivo, přinášejí trámy a budují bytelnější stany.“

Demonstranti dál trvají na tom, že protesty neukončí, dokud se Mursí nevrátí do úřadu. A chystají se na případný policejní zásah. Zpevňují barikády. Své tábory obrnili zátarasy z betonu a dřeva. Nakoupili plynové masky, ochranné brýle a rukavice. Připravují se tak na pravděpodobný scénář policejní akce. Policisté údajně nejprve zablokují přístupové cesty k protestnímu táboru kolem mešity Rábaa al-Adavíja, chtějí dokonce zastavit přísun vody a zásob do stanového městečka. Poté se mají pokusit rozehnat demonstranty s pomocí slzného plynu a vodních děl. 

Stoupenci prezidenta Mursího
Zdroj: ZUMA/Ahmed Asad/ČTK

Dosavadní snahy o vyřešení situace pokojnou cestou, včetně nedávné intenzivní diplomatické iniciativy USA a EU, byly bezvýsledné. Prozatímní vláda se tak dostala do slepé uličky. „Poskytli jsme prostor pro ukončení násilí a krveprolití, a nakonec i rozpadu egyptské společnosti. Ale chci k vám být upřímný, tyto snahy nebyly úspěšné, i přes plnou podporou egyptské vlády,“ říká prozatímní prezident Adlí Mansúr.

O usmíření obou stran egyptského občanského konfliktu se nyní chce pokusit velký imám Ahmad Tájib z káhirské mešity Al-Azhar, který chtěl dnes zahájit rozhovory s jejich zástupci. Muslimské bratrstvo ale jeho nabídku odmítlo s tím, že Tájib není nestranný, jelikož stojí od počátku na straně pučistů.