V Sýrii vraždil nervový plyn sarin, potvrdili experti OSN

Paříž/New York – Závěr expertů OSN zní, že v Sýrii byl v srpnu použit nervový plyn sarin. Zpráva inspektorů obsahuje přesvědčivé důkazy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už informoval o zjištěních Radu bezpečnosti OSN. Útok u Damašku přitom označil za „válečný zločin“. Dokument sice neukazuje prstem ani na režim prezidenta Bašára Asada, ani na povstalce, podle Francie, Británie i USA ale doložená zjištění dokazují, že za útokem stál syrský režim. Vyšetřovatelé OSN mezitím uvedli, že zkoumají celkem 14 případů údajných chemických útoků, jež se mohly v zemi odehrát od září 2011.

Pan Ki-mun před zástupci patnácti členů RB OSN požadoval, aby viníci nesli za chemický útok v Sýrii odpovědnost. „Půdní, chemické a zdravotnické vzorky, které jsme shromáždili, jasně a přesvědčivě dokazují, že 21. srpna byly v oblasti Ghúta u Damašku použity rakety země-země s nervovým plynem sarinem,“ citovala ze zprávy agentura AP. „Z toho plyne závěr, že v probíhajícím konfliktu v Sýrii byly použity v poměrně velkém rozsahu chemické zbraně proti civilistům, včetně dětí,“ uvádějí inspektoři na první stránce své zprávy předané Pan Ki-munovi.

Šéf OSN hovořil o utrpení obětí. "Přeživší popisovali, jak se u lidí objevovaly příznaky otravy, tedy dušnost, dezorientace, podráždění očí, rozmazané vidění, nevolnost, zvracení a celková slabost. Mnoho z nich nakonec ztratilo vědomí. Syřané popisovali, jak viděli velký počet jednotlivců ležících na zemi, mnoho z nich mrtvých nebo v bezvědomí," podotkl Pan Ki-mun s tím, že 85 procent krevních vzorků potvrdilo otravu sarinem. Údajně bylo použito 350 litrů tohoto plynu.

"Jedná se o nejvýznamnější potvrzení použití chemických zbraní proti civilistům od roku 1988, kdy tak učinil Saddám Husajn,„ konstatoval Pan Ki-mun. Podle něj není v pravomoci inspektorů OSN ukázat na viníka. “Každý máme své myšlenky, je ale na jiných, aby vinu posoudili," řekl šéf OSN s tím, že se nyní povedou další diskuse v rámci Rady bezpečnosti.

USA, Francie i Británie jsou o Asadově vině přesvědčeny

Přestože expertní tým ve zprávě neoznačil jednoznačně viníka, podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse dokument „nenechává sebemenší pochybnosti“ o původu chemického útoku u Damašku a „posiluje pozici těch, kdo připsali vinu za něj (syrskému) režimu“. „Obsah zprávy je zdrcující, potvrzuje masivní nasazení plynu sarin 21. srpna,“ zdůraznil Fabius v rozhlasové stanici RTL.

Vina syrské vlády je jasně prokázána, řekla americká velvyslankyně u OSN Samantha Powerová. Pouze syrský režim je schopen provést útoky takového rozsahu, jen režim má k dispozici sarin a připravoval se, rozdával plynové masky, prohlásila. Také podle britského velvyslance u OSN Marka Lyalla Granta neponechává zpráva inspektorů sebemenší stín pochybnosti o tom, že za chemickým útokem z 21. srpna stál syrský režim.

  • V Damašku zemřelo po útoku víc než 1 400 lidí. Podle povstalců vyslal rakety na damašské předměstí syrský režim; prezident Bašár Asad to popírá. Útok z konce srpna tak vystupňoval napětí kolem syrské krize – Spojené státy kvůli němu dokonce pohrozily Sýrii vojenskou odvetou. Zřejmě ji ale zažehnala sobotní dohoda o kontrole a následné likvidaci syrských chemických zbraní mezi USA a Ruskem.

„Zákaz používání chemických zbraní je v zájmu naší bezpečnosti. Ale pokud ho můžeme dosáhnout bez vojenského úderu, jednoznačně tomu dávám přednost,“ prohlásil americký prezident Barack Obama.

„Teď můžeme vážně uvažovat o diplomatickém a politickém řešení. Chci ale zdůraznit, že varianta vojenského zásahu musí přetrvat, jinak poleví tlak,“ konstatoval francouzský prezident François Hollande.

Lídři americké a ruské diplomacie John Kerry a Sergej Lavrov se shodli na tom, že Sýrie by měla předložit seznam chemických zbraní. Do poloviny příštího roku by pak měl být její chemický arzenál definitivně zničen. Syrská strana návrh přivítala.

Lavrov se s ministrem zahraničí USA dohodl také na pořádání mírové konference pod názvem Ženeva 2. „Aby se konference mohla sejít, je nejdřív zapotřebí přesvědčit (syrskou) opozici o nutnosti zúčastnit se. A je možná načase používat místo výrazu 'přesvědčit' jiné sloveso - k účasti na konferenci je třeba ji přinutit,“ poznamenal ruský ministr.

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy by dohoda mohla skoncovat s hrozbou chemických zbraní v Sýrii. Obama ale zároveň poukázal na to, že plán kontroly a likvidace syrského chemického arzenálu existuje teprve na papíře a musí být naplněn. Kerry se sejde
ve čtvrtek se svým čínským kolegou Wang Iem ve Washingtonu, aby spolu projednali situaci kolem Sýrie.

Francie, Británie a USA žádají závaznou rezoluci OSN o Sýrii

Ministři zahraničí Francie, Velké Británie a USA už na setkání v Paříži dohodli detaily dohody. Francie, Británie a Spojené státy budou usilovat o důraznou a závaznou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o syrských chemických zbraních. Podle kanceláře francouzského prezidenta Françoise Hollanda by rezoluce měla být důrazně formulovaná, podrobná a měla by obsahovat závazné termíny pro odstranění chemických zbraní syrského režimu.

Kerry na brífinku sdělil, že se tyto tři země dohodly s Ruskem, že Asadův režim musí pocítit důsledky, pokud požadavky OSN nesplní. Ministři neuvedli, o jaké důsledky by konkrétně mělo jít, ale všechny tři země prosazují ozbrojený úder proti Asadovi. Rezoluce by mohla zmiňovat článek VII Charty OSN, která by v případě nedodržení závazků vyplývajících z rezoluce mohla umožňovat mezi jiným i použití síly.

Laurent Fabius, ministr zahraničí Francie:

"Zorganizujeme v New Yorku konferenci s mezinárodním zastoupením u příležitosti zasedání Valného shromáždění OSN. Chtěl bych tady říci – a to je rozhodující – že Francie, Velká Británie a Spojené státy jsou zajedno.

William Hague, ministr zahraničí VB:

„Naší prioritou je zajistit rychlou rezoluci v Radě bezpečnosti OSN. Ta bude po syrském režimu požadovat plnou odpovědnost při předávání chemického arzenálu.“

Lavrov ovšem podobné plány odmítl. Prohlásil, že jakékoli zmínky o rychlém přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN o případném potrestání Sýrie na základě sedmého článku Charty OSN ukazují na „nedostatek porozumění“ ohledně dohody dosažené o víkendu v Ženevě.

Rusko vyslalo k syrským břehům další výsadkovou loď

Moskva mezitím navzdory víkendové dohodě s USA dál posiluje flotilu svých bojových lodí u syrských břehů. Podle dnešních zpráv ruského tisku se k cestě do východního Středomoří chystá výsadková loď Jamal operující nyní v Černém moři. Na východě Středozemního moře je rozmístěno už celkem deset ruských válečných plavidel.

Radikální členové syrské opozice prý vraždí civilisty

Islamistické složky syrské opozice mezitím stupňují zabíjení civilistů v severních oblastech Sýrie. V Ženevě to uvedl šéf skupiny OSN pověřené šetřením porušování lidských práv v Sýrii Paulo Sérgio Pinheiro. Podle něj ale také vládní jednotky pokračují v zabíjení. „V severní Sýrii se množí zločiny a násilí, které páchají extremistické protivládní ozbrojené skupiny spolu se zahraničními bojovníky. Z lidí, kteří přišli do Sýrie z ciziny, byla vytvořena celá brigáda,“ řekl konkrétně Pinheiro. Ten podával zprávu o vyšetřování situace v Sýrii za období od 15. července. Sdělil, že armáda bombarduje vytrvale s pomocí letectva a dělostřelectva celou zem.

Pinheirova skupina prý prošetřuje také 14 případů údajného nasazení chemických látek. Vláda a opozice se z chemických útoků obviňují navzájem. Opozice ale tvrdí, že chemické bojové látky jsou výhradně pod kontrolou armády. Členka Pinheirovy komise Carla del Ponteová v květnu vyvolala pozdvižení, když prohlásila, že není vyloučeno, že chemické zbraně použili povstalci.

  • OSN ustavila nezávislou vyšetřovací komisi v roce 2011 s mandátem ověřovat porušování lidských práv v Sýrii.
  • Do Sýrie se ale její členové nedostali, takže svá šetření opírají o svědectví, která získaly jiné zdroje.
  • Mandát Pinheirovy skupiny má skončit v březnu příštího roku.