Vyhodili ho dveřmi, vrátil se oknem: Šedá eminence Kremlu je zpátky v sedle

Moskva - Bývalý ruský vicepremiér Vladislav Surkov, vyhozený v květnu z vlády „na vlastní žádost“, se stal poradcem Vladimira Putina. Ruský prezident dnes podepsal příslušný výnos - den před Surkovovými 49. narozeninami.

Vladislav Jurjevič Surkov býval dlouho považován za šedou eminenci Kremlu a šéfideologa Putinova režimu, než byl v květnu nucen odstoupit z funkce místopředsedy vlády. Podle oficiální verze podal demisi po Putinově kritice, že kabinet neplní jeho příkazy a sliby. Kolovala ale i verze, že prý Surkova přestalo bavit být fackovacím panákem a potají nechal na jednom vládním projektu vydělávat i jednoho z opozičních řečníků na demonstracích proti režimu, a to pána Kremlu rozlítilo.

Surkov ale i po demisi opěvoval Putina jako „dar osudu“ a „boží požehnání“, a tak jeho návrat do Putinova týmu nebyl překvapením. Jako poradce má prý mít zatím na starosti Abcházii a Jižní Osetii, které se odtrhly od Gruzie a jejichž nezávislost kromě Moskvy uznala jen hrstka států. Dohlížet bude zřejmě i na vztahy s Ukrajinou a Gruzií. „Vladislav Jurjevič je člověk režimu. Provinil se, ale ne moc,“ usoudil politolog Jevgenij Minčenko.