Independent: Britové špehují přímo z ambasády v Berlíně

Londýn/Berlín - Britská rozvědka GCHQ má údajně v centru Berlína odposlouchávací centrum – informaci zveřejnil britský list The Independent s odkazem na bývalého zaměstnance Národní bezpečnostní agentury Edwarda Snowdena. Sledovací středisko by mělo být přímo na britské ambasádě nedaleko sídla německé kancléřky Angely Merkelové. Britská vláda se ke zprávě nevyjádřila. Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo britského velvyslance.

Dokumenty, za jejichž únikem stojí Snowden, podle britského listu dokazují, že GCHQ spolu s americkou rozvědkou a dalšími klíčovými partnery v diplomatických budovách po celém světě provozují elektronická špionážní centra, jejichž úkolem je sbírat data o hostitelských zemích. Americké středisko na ambasádě v Berlíně, která se nachází zhruba 150 metrů od britského velvyslanectví, údajně v rámci narovnání vztahů mezi Washingtonem a Berlínem ukončilo činnost v uplynulém týdnu. Podle infračervených snímků, které pořídila německá stanice ARD, se nacházelo v anonymní konstrukci na střeše.

Zveřejněné listiny NSA spolu s leteckými snímky a staršími údaji o špionážních aktivitách v Německu přitom ukazují, že také Británie na střeše ambasády provozuje vlastní odposlechové centrum. „Nevyjadřujeme se ke zpravodajským otázkám,“ citoval The Independent reakci tiskového odboru úřadu britského premiéra Davida Camerona. Evropská unie již dříve vyzvala britskou vládu, aby evropské aktivity GCHQ vysvětlila. Ta to ale odmítla s tím, že akce v zájmu státní bezpečnosti nekomentuje.

Britské sledovací centrum má válcovitý tvar a z ulice před ambasádou není vidět. Německý magazín Der Spiegel uvedl, že je vybaveno zařízením pro odposlech mobilních telefonů a sledování bezdrátových datových sítí.

Kvůli záležitosti si dnes německé ministerstvo zahraničí předvolalo britského velvyslance. „Vedoucí oddělení pro evropské záležitosti požádal o stanovisko k aktuálním zprávám v britských médiích a poukázal na to, že odposlouchávání komunikace z prostor diplomatické mise by bylo v rozporu s mezinárodním právem,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Julian Stratenschulte

Současná špionážní aféra odhalila údajné praktiky odposlouchávání vrcholných státních představitelů. V hledáčku NSA byla dlouhé roky prý i Merkelová. NSA podle německých médií přestala sledovat kancléřčin mobilní telefon až letos v létě. Bílý dům sice před několika dny ujistil, že Merkelovou neodposlouchává a v budoucnosti to dělat nehodlá, americké úřady se ale nevyjadřují k tomu, jestli byla sledována v minulosti.

I Brazílie špehovala ostošest

Brazilská výzvědná služba špehovala diplomaty ze Spojených států, Ruska, Íránu a Iráku. Podle brazilského listu Folha de Sao Paulo ke sledování pracovníků cizích ambasád docházelo v letech 2003 a 2004. Podle brazilských úřadů šlo o „kontrarozvědnou operaci“, která se uskutečňovala v souladu s brazilskými zákony.

Kerry v Polsku: Aféra by se jednání o smlouvě mezi EU a USA neměla dotknout

Americký ministr zahraničí John Kerry po jednání se svým polským protějškem Radoslawem Sikorským prohlásil, že jednání mezi USA a Evropskou unií o volném obchodu by neměla být dotčena „legitimními otázkami“ ohledně údajného amerického odposlouchávání telefonické a internetové komunikace Evropanů. „Jde o obchodní partnerství, které je s to pozvednout všechny naše země,“ argumentoval Kerry a dodal, že obchodní záležitosti by měly být „reálně odděleny od všech dalších problémů“. 

John Kerry
Zdroj: AP/Charles Dharapak/ČTK

Kerryho návštěva Varšavy je první cestou vysokého amerického představitele do Evropy po odhalení informací, že americké tajné služby údajně odposlouchávaly množství Evropanů, mimo jiné i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a další šéfy států a vlád. „Prezident (Barack Obama) nařídil přehodnotit naši činnost v této oblasti,“ podotkl Kerry s tím, že výsledkem by měla být „správná rovnováha“ mezi požadavky bezpečnosti a ochranou soukromí.

Komentář Milana Kocourka (zdroj: ČT24)