Tymošenková varovala před diktaturou. Lobbovala za smlouvu s EU

Kyjev – Podpis smlouvy o přidružení Ukrajiny k Evropské unii je prioritou a mělo by k němu dojít za jakýchkoli okolností. Vězněná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková apelovala v tomto směru na ukrajinskou společnost, opozici i lídry EU. Expremiérka obvinila ukrajinskou vládu, že se snaží přiblížení k unii zabránit. Brusel za podpis smlouvy žádá propuštění Tymošenkové.

Hlasování za rohem, návrh zákona ale jasný není

Jestli ukrajinský parlament umožní vycestování Tymošenkové do Německa, by mělo být jasné ve středu, kdy mají poslanci hlasovat o patřičném návrhu zákona. Problém ale je, že se zákonodárci zatím nedokázali shodnout na tom, jakému návrhu dají přednost - ve hře jsou totiž hned čtyři. Kompromisní variantu měla vypracovat zvláštní pracovní skupina parlamentu, která ovšem bez výsledku ukončila svou práci. Sejít by se mohla znovu zítra ráno. Opozice ale podle agentury Interfax předložila večer v parlamentu další - tentokrát společný návrh zákona.

Ministři zahraničí řady zemí Evropské unie přitom dali jasně najevo, že bez schváleného návrhu zákona na svém čtvrtečním zasedání asociační smlouvu k podpisu nedoporučí. Odsouzení Tymošenkové totiž označují za projev selektivní justice.

  • List Ukrajinska pravda upozornil, že „zákon o Tymošenkové“ není jediným právním problémem, který stojí v cestě asociační smlouvě. Podle dohody s Bruselem by měli poslanci schválit i novelu volebního zákona a zákona o prokuratuře. Obě právní normy ale zatím prošly jen prvním čtením.
Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24

Kyjevská média tvrdí, že vládní Strana regionů nejeví příliš ochoty zákon přijatelný pro Brusel přijmout. „Vyzývám vůdce Evropské unie, ukrajinskou občanskou společnost a opozici, aby okamžitě jednali a za všech okolností usilovali o podpis naší smlouvy,“ uvedla Tymošenková v prohlášení, které v Kyjevě novinářům tlumočila její dcera Jevhenija. „Nelze dopustit, aby kuloární pakty a osobní fobie (prezidenta Viktora) Janukovyče definitivně zničily evropskou cestu Ukrajiny,“ píše se ve výzvě.

Tymošenková v nejnovějším prohlášení:

„Obracím se ke všem, kdo mají vliv na chod nynějších dějinných událostí, aby zachránili 46 milionů Ukrajinců před pádem do temné zóny zvůle a svévolné diktatury.“

Advokát Tymošenkové má problém

Veškeré aktivity režimu se podle Tymošenkové v posledních týdnech zaměřily na zmar asociační smlouvy. „Viktor Janukovyč chce asociační smlouvu nadobro zadupat do země, mimo jiné i absurdním obviněním mého advokáta Serhije Vlasenka. Jde o poslední úder ukrajinským nadějím na podpis smlouvy,“ konstatovala v emotivním dopisu Tymošenková.

Sám Vlasenko je podezřelý v kauze neplacení alimentů a domácího násilí, jehož se měl dopustit na své bývalé ženě. Obhájce to odmítá - obvinění označuje za politickou mstu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov