Bezmoc a hlad. Na Filipínách se umírá i při rabování

Manila – Bilance obětí katastrofického tajfunu Haiyan na Filipínách stoupla na 2 275. Další necelé čtyři tisíce lidí byly zraněny, desítky lidí se stále pohřešují a na mnoho malých ostrovů se zatím nikdo nedostal. Lidé umírali také při rabování skladiště rýže, když se na ně zřítila zeď. V oblasti je kritický nedostatek vody, potravin a léků. Humanitární akce na Filipínách komplikuje špatné počasí. V regionu prší a meteorologové očekávají během 72 hodin příchod nové tropické bouře či tajfunu. OSN vyzvala dárcovské země, aby na pomoc postiženým oblastem shromáždily 300 milionů dolarů.

„Plán se soustředí na zajištění potravin, přístřešků, zdravotní pomoci, odstraňování trosek a ochranu těch nejzranitelnějších. Tento plán vyžaduje 301 milionů dolarů,“ uvedl mluvčí humanitárního programu OSN Jens Laerke. Ulice měst jsou stále posety mrtvými těly a bez střechy nad hlavou je v celé oblasti 700 tisíc lidí, další miliony žijí v poškozených domech. Dochází tak k rabování, při němž zahynulo dalších osm lidí. Ve městě Alangalang na ostrově Leyte je rozdrtila zeď skladiště, která se pod tlakem lidí zřítila. I přesto rabující stihli odnést více než 100 tisíc pytlů rýže.

Američané obnovili letiště, dodávky proudu jsou stále v nedohlednu

Ve zpustošeném městě Tacloban vládne kritický nedostatek potravin a vody a pomoc přichází stále velmi pomalu. Americká armáda se zde podílela na obnově zničeného letiště. Stále ale nefunguje elektřina, proto dodávky humanitární pomoci vrtulníky musí být v noci přerušeny. Na evakuaci na letišti čekají tisíce lidí poté, co přišli o své domovy. Úřady nicméně uvedly, že dnes obnovila provoz dvě další letiště v oblasti, což by mělo přísun pomoci urychlit.

Robert Mikoláš, reportér Českého rozhlasu:

„Mnozí se snaží odsud po stovkách odjet a čekají v dlouhé frontě před letištěm. Když odsud odlétalo poslední letadlo, které bralo civilisty, v převážné většině staré a zraněné lidi, najednou došlo k tomu, že ti poslední to nevydrželi a rozeběhli se k tomu poslednímu letadlu. Vojáci je nedokázali zastavit a museli použít železné tyče a tlačili je pryč.“

I v Taclobanu pokračuje drancování; na záběrech filipínské televize bylo vidět, že zde bezpečnostní složky rozháněly plenící davy palbou do vzduchu. Nepotvrzené zprávy hovoří o systematickém postupu gangů ozbrojených lupičů. Od 20:00 do 05:00 platí v regionu zákaz vycházení. Starosta Alfred Romualdez vyzval obyvatele, aby město opustili, protože místní úřady mají problémy zajistit potraviny, vodu a pořádek.

  • Mluvčí Generálního tajemníka OSN Jens Laerke: „Filipínské úřady odvedly obrovskou práci v extrémně obtížných podmínkách. Musíte si uvědomit, že toto je země tisíce ostrovů, některé velké, některé malé a jsou velmi obtížně dosažitelné. Navíc nebyla k dispozici letiště, protože byla poškozena.“

I několik dní po katastrofě stále existuje řada míst, kam se zatím nikdo nedostal. Na stovkách malých ostrovů jsou pouze malá přístaviště, kam velké lodě s humanitární pomocí nemohou doplout. „Je naprosto jasné , že je tu ještě mnoho oblastí, kam jsme se nedostali. Filipíny mají přes sedm tisíc ostrovů. Navíc většina Filipínců žije na pobřeží,“ podotkla Marixie Mercadová, mluvčí Dětského fondu OSN. Místní letiště, kde byla přistávací ranvej mnohdy tvořena pouze z hlíny, jsou zcela zničena a distribuce pomoci je tak velmi obtížná. Podle OSN budou záchranné operace trvat nejméně půl roku.

Pomoc Filipínám:

Český prezident Miloš Zeman dnes zaslal filipínskému prezidentovi Benignu Aquinovi kondolenční telegram, v němž vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Záchranáři a někteří filipínští činitelé reagovali na snížený odhad počtu mrtvých skepticky. Martin Romualde, poslanec z ostrova Leyte, na němž leží město Tacloban, vyjádřil přesvědčení, že vláda „přišla s konzervativním odhadem počtu obětí, aby nezpůsobila zbytečný poplach“. „Když vidíme rozsah neštěstí, domníváme se, že oněch původních 10 000 mrtvých je pravděpodobnější odhad,“ dodal. Celkové finanční škody je zatím velmi těžké odhadnout; prvotní odhady se pohybují mezi osmi až 19 miliardami dolarů.