Do Obamovy zdravotnické reformy se lidé zatím moc nehrnou

Washington - Od říjnového spuštění zdravotní reformy ve Spojených státech se zapsalo k novému zdravotnímu pojištění jen něco málo přes 100 000 Američanů, kteří dosud žádné neměli. Je to 1,5 procenta z počtu zájemců, které vláda doufá získat do příštího března. Dosavadní malý zájem se vysvětluje hlavně technickými problémy, s nimiž se potýká příslušný vládní server. Počet 106 185 nově zaregistrovaných lidí zahrnuje navíc i ty, kdo ještě nezaplatili své první poplatky.

Americký prezident Barack Obama ještě před spuštěním reformy, která patří k jeho klíčovým domácím projektům a dostala označení Obamacare, přislíbil, že původní pojistky lidem zůstanou, pokud jsou s nimi spokojeni. To se ale nestalo a pojišťovny začaly klienty k jejich nelibosti převádět na nové zdravotní plány. Ty jsou podle nových smluv dražší, což se stalo terčem kritiky. Za problémy s pojistkami se již dříve Obama omluvil a přislíbil řešení.

Cílem Obamacare je zajistit dostupnou zdravotní péči milionům nepojištěných Američanů. Reforma zdravotnictví je nejambicióznějším sociálním programem v USA od 60. let. Republikáni reformu, schválenou Kongresem v roce 2010 a posléze potvrzenou nejvyšším soudem, odmítají a měsíce se ji intenzivně snaží zrušit, případně alespoň oslabit. Tvrdí, že zvýší cenu pojistek a že je nespravedlivá v tom, že nutí pod hrozbou pokuty k pojištění i ty Američany, kteří ho nechtějí.

Vydáno pod