Další problém exprezidenta Mušarafa - soud kvůli velezradě

Islámábád - Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf se bude před soudem zpovídat z velezrady. Podle ministerstva vnitra se jí dopustil v roce 2007, když v zemi nařídil výjimečný stav a pozastavil platnost ústavy. V případě odsouzení mu hrozí trest smrti. Exprezident všechna obvinění odmítá s tím, že mají politický motiv.

„Na základě mínění nejvyššího soudu a zprávy vyšetřující komise se rozhodlo, že se proti generálovi Parvízi Mušarafovi zahájí soudní řízení v duchu článku šest ústavy,“ řekl dnes ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán. 

Chán upřesnil, že vláda pošle v pondělí nejvyššímu soudu dopis, ve kterém formálně požádá o zahájení soudního řízení pro velezradu v duchu článku šest ústavy. Velezrady se Mušaraf podle ministra dopustil tím, co udělal v roce 2007. 

Mušaraf se stane prvním pákistánským vojenským představitelem, který bude souzen pro velezradu v zemi, jež za svou 66letou historii zažila tři vojenské převraty. V případě usvědčení z velezrady mu hrozí trest smrti nebo doživotní vězení.     

V říjnu ho pákistánské úřady přitom zatkly na základě obvinění, že byl osobně odpovědný za smrt více než stovky lidí, když v roce 2007 bezpečnostním silám nařídil zásah v islámábádské Červené mešitě. Čelí řadě dalších obvinění, mimo jiné z podílu na vraždě někdejší premiérky Bénazír Bhuttové v roce 2007. 

Mušaraf, který Pákistánu vládl v letech 1999 až 2008, se do vlasti vrátil letos koncem března po téměř pěti letech z exilu, aby kandidoval ve volbách. Volební komise mu ale kandidovat neumožnila a politik byl poprvé zatčen. Od té doby až do říjnového druhého zatčení byl v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu.

Vydáno pod