Obnova tajfunem zdevastovaných Filipín vyjde na 120 miliard

Manila - Obnova regionů na Filipínách zničených tajfunem Haiyan vyjde podle tamních úřadů na šest miliard dolarů (120 miliard korun). Mezinárodní finanční instituce už oznámily, že zemi poskytnou půjčku ve výši miliardy dolarů. Mezitím pokračuje likvidace následků bouře, která připravila o život přes čtyři tisíce lidí, dva miliony Filipínců ztratily střechu nad hlavou.

Filipínské úřady hodlají rozdělit postižené ostrovy na zóny, v nichž budou působit jednotlivé země světa poskytující oblasti humanitární pomoc. Cílem je zefektivnit dopravu a rozdělování humanitární podpory. Panuje obava, že 11 dní po řádění tajfunu se k některým přeživším v odlehlých oblastech stále žádná pomoc nedostala. Britský velvyslanec na Filipínách Asif Ahmad prohlásil, že humanitární operace pravděpodobně potrvají řadu měsíců.

Do humanitárních akcí je v současnosti zapojeno 24 770 lidí, 1 360 vozidel, 104 lodí a 163 letadel. V postiženém regionu bylo rozmístěno 88 lékařských týmů, z toho 43 zahraničních.

„Chystáme se požádat britské královské námořnictvo, aby se zaměřilo na západní oblast ostrovů Visayas, zhodnotilo tamní situaci a začalo rozdělovat potraviny, vodu a další materiál na menší ostrovy,“ řekl vojenský velitel ostrovů generálporučík Roy Deveraturda. „Na ostrovech Samar a Leyte už máme Američany a na severním okraji ostrova Cebu máme izraelské lékaře a humanitární týmy,“ dodal.

Následky tajfunu Haiyan na Filipínách
Zdroj: ČT24

Kanadský tým s letouny C10 operuje na západním ostrově Iloilo a v okolí. „Znovu vyhodnocujeme situaci v zasažených oblastech a posíláme tam naše dostupné zdroje. Kupříkladu za pár dní dorazí tři japonské lodě s 1 200 vojáky, vojenskými vozidly a těžkou technikou,“ konstatoval Deveraturda.

Podle předběžné bilance si tajfun vyžádal skoro 4 000 obětí a dalších 1 600 osob je nezvěstných. Až čtyři miliony lidí byly nuceny opustit své domovy. Podle OSN potřebuje naléhavou potravinovou pomoc 2,5 milionu lidí. Předběžný odhad škod napáchaných tajfunem činí 14 miliard dolarů (281 miliard Kč).