Marnost nad marnost. Střelec zmizel v ulicích Paříže beze stopy

Paříž - Francouzská policie pokračuje v pátrání po neznámém střelci. Muž včera v Paříži vážně zranil v sídle deníku Libération fotografa. Střílel také na banku a nakrátko zajal jednoho řidiče i s autem. Vyšetřovatelé prověřují stovky telefonátů, které by jim pomohly zjistit totožnost útočníka a místo, kde se nachází. Zadrželi už několik lidí, podezření se ale nepotvrdilo. Po Paříži tak zřejmě dál běhá násilník, o němž prakticky nikdo nic neví.

Policie zřejmě zatím útočníkovi na stopě není. Prověřila už zhruba 400 telefonátů. „Asi 120 telefonátů vzala prokuratura vážně. Podle ministra vnitra bylo dokonce několik osob zadrženo, ukázalo se ale, že nikdo z nich střelcem není,“ prohlásil zpravodaj ČT Petr Zavadil.

List Libération odpoledne přinesl zprávu, že byl někdo zadržen v sedmém pařížském okrsku – ani tato informace se ovšem nepotvrdila. Ministr vnitra podle Zavadila uvedl, že policie zkoumá i některé stopy DNA, jež se našly v uneseném autě a na nábojích, které zanechal v sídle televize BFMTV.

Snímek muže podezřelého ze střelby v sídle Libération
Zdroj: ČTK/AA/Paris Prosecutor Office

Podle zveřejněné fotografie je podezřelým Evropan ve věku 35 až 40 let, s čepicí, brýlemi a červenou bundou. Záběry pocházejí z bezpečnostních kamer umístěných v pařížské veřejné dopravní síti. Zatím se ale muže identifikovat nepodařilo.

V Paříži žijí miliony lidí a turisté tuto francouzskou metropoli milují. Zatím ale ve městě strach znát není. „Samozřejmě jsou vidět větší manévry policie na exponovaných místech včetně turistických atrakcí a vládních budov. Je tu spíš znát nejistota – není nic příjemného vědět, že se po městě pohybuje člověk se zbraní v ruce, který je připraven ji použít,“ konstatoval Zavadil.

Zraněný fotograf se probral z kómatu

Dobrá zpráva ale přišla z pařížské nemocnice, kde se léčí vážně zraněný asistent fotografa. Podle Zavadila se už nenachází v kómatu.

Zaměstnanec levicového listu Libération popsal Telegraphu chvíli, kdy útočník vrazil do redakce. „Ten chlap vytáhl z batohu zbraň a dvakrát vystřelil na první osobu, kterou viděl. Trvalo to méně než 10 sekund. Každý z nás mohl být zasažen. Střelec za tu dobu nic neřekl a pak okamžitě zmizel,“ konstatoval zaměstnanec. Vedoucí editor BFMTV se také ocitl útočníkovi tváří v tvář, a to během pátečního incidentu – prý vypadal klidně a odhodlaně.

Telefonát Petra Zavadila (zdroj: ČT24)