Demonstranti zablokovali centrum Sofie, policie měla napilno

Sofia – S policií se dnes v centru Sofie střetli bulharští demonstranti. K protestu studentů vysokých škol i běžných občanů se připojili zástupci zaměstnanců, kteří se účastnili paralelní demonstrace svolané bulharskými odbory. Centrum bulharské metropole bylo zcela zablokované, protože se zde konal ještě protest taxikářů. K prvním potyčkám došlo kolem poledne, když se část protivládních demonstrantů pokusila připojit k pochodu odborů. Policisté je ale zatlačili zpět a situace se následně zklidnila.

Hlavní studentský protest se konal jako v předchozích dnech u budovy parlamentu. V jeho okolí byla proto výrazně posílena bezpečnost. Účastníci odborové demonstrace požadovali od vlády Plamena Orešarského zvýšení platů a lepší pracovní podmínky; protestující studenti chtějí, aby úřednický kabinet kontrolovaný socialisty podal demisi, vyčítají mu nedostatek transparentnosti, korupci a závislost na oligarchii.

Protivládní protestní akce v Bulharsku trvají již 160 dní. Demonstrace začaly 14. června, když Bulhary pobouřila volba šéfa tajných služeb. Do této funkce totiž parlament na návrh kabinetu odsouhlasil spoluvlastníka mediálního impéria Deljana Peevského, který je podezřelý, že byl v minulosti zapleten do korupční aféry. Přitom k úkolům Státní agentury pro národní bezpečnost (DANS) patří i boj proti závažné kriminalitě, včetně korupce. Premiér Orešarski posléze uznal, že volba Peevského byla chybou, a parlament jmenování zrušil. V říjnu bulharský ústavní soud nicméně potvrdil, že Peevski může zůstat alespoň poslancem, což vyvolalo další vlnu protestů.

Vydáno pod