Bez práce nejsou koláče. A ve Westu o tom vědí své

West – Dřív znali texaské městečko West jen řidiči kamionů kvůli koláčkům z České pekárny. Dubnový výbuch ale dostal město do podvědomí celé Ameriky. Při explozi továrny na hnojiva zemřelo 15 lidí a nejméně 150 domů bylo zcela zničeno. Nyní, sedm měsíců po tragédii, začíná městečko nabírat nový dech.

Rodina Laury Bergerové přišla o celý dům. Explozi přečkaly jen železná klouzačka a sloupy, na kterých byly kdysi natažené prádelní šňůry. „Když jsem sem přišla a mohla vzít své děti, tak jsem byla šťastná, že je vidím. Ano, brečely, bály se, byly zraněné, ale věděla jsem, že budou v pořádku,“ vzpomíná Laura na dubnový den.

Jako místopředsedkyně místního Sokola přišla hned o dvě střechy nad hlavou. Tu svou a tu, která chránila tělocvičnu. Místo ní je teď jen prázdná plocha připomínající místní parkoviště.

Na místě sokolovny zničené výbuchem vyroste nová hala
Zdroj: ČT24

Novou halu chtějí otevřít za rok a čtvrt. „Teď právě sháníme peníze a jsme vděční za tu velkou částku, kterou naše organizace dostala od českého velvyslance a které si vážíme,“ říká Laura o čtyřech milionech korun, kterými česká vláda přispěla na obnovu města českých přistěhovalců.

Ve Westu vznikají desítky nových domů. Díky změně názoru prezidenta Baracka Obamy město dosáhne i na federální peníze. Lidi město neopouští. „Lidi tady nečekali na to, až jim někdo pomůže. Vzali to do svých rukou, aby se pohnuli kupředu. To je prostě český Texasan. Máte v tom silnou českou vůli a dobrého Texasana. Jsem na ně hrdý,“ říká starosta Westu Tommy Muska.

České koláčky se ve Westu pečou dál
Zdroj: ČT24

Ve městě už je zase slyšet česká dechovka a prodávají se tradiční české koláče. Řada lidí je ale stále závislá na pomoci psychologů.

Americký West po explozi chemičky znovu ožívá (zdroj: ČT24)