Zloději obrazů dostali v Rumunsku po necelých sedmi letech

Bukurešť - Tresty vězení v délce šesti let a osmi měsíců vynesl dnes rumunský soud nad dvěma Rumuny, kteří se přiznali k loňské krádeži sedmi obrazů slavných malířů z nizozemské galerie. Osud ukradených děl, která Radu Dogaru a Eugen Darie s dalšími komplici ukradli v noci na 16. října 2012 z galerie Kunsthal v Rotterdamu, je přitom stále neznámý.

Kořistí lupičů se staly Picassova Hlava harlekýna, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Moneta, Femme devant une fenetre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malba Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda. Obrazy mají hodnotu desítek milionů dolarů.

Pachatelé podle všeho nemohli pro svůj lup najít kupce a Dogaruova matka obrazy možná spálila. Také ona patří mezi další čtyři osoby obviněné v souvislosti se zmizelými obrazy. Prokuratura navrhovala pro oba hlavní strůjce loupeže vězení v délce 18 let.

Vydáno pod