Začaly padat hlavy. Lotyšská vláda kvůli neštěstí v Rize končí

Riga – Tragédie v lotyšské Rize, při níž přišlo o život 54 osob a desítky skončily v nemocnici, má překvapivé politické dozvuky. Předseda vlády Valdis Dombrovskis se totiž po jednání s prezidentem rozhodl odstoupit. Už předtím svůj odchod naznačil i ministr vnitra Richards Kozlovskis. Střecha obchodního centra v lotyšské metropoli zřejmě spadla kvůli chybnému projektu.

Lotyšský prezident volal po změnách v politice hned po tragédii

Prezident země Andris Bérziňš označil před pár dny neštěstí za „masovou vraždu nevinných lidí“. Podle něj by všichni viníci měli být bezodkladně umístěni do vyšetřovací vazby. „V zemi je třeba mnohé změnit. Jinde v takové situaci nesčítají razítka a podpisy, ale posílají lidi do vězení. Stejně by tomu mělo být u nás,“ dodal.
   
Podle Bérziňše je v Lotyšsku třeba změnit nejen stavební předpisy, ale celý politický systém. „Výkonná moc musí pracovat jinak, vládne u nás neodpovědnost na všech úrovních. Vytvořili jsme beztvarý systém, v němž nikdo za nic neodpovídá,“ prohlásil. Nyní prezident vyzval během schůzky premiéra, aby převzal za tragédii politickou odpovědnost.

Kolaps obchodního centra v Rize
Zdroj: ČTK/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Podle ústavy končí celá vláda

Dombrovskis uvedl, že „země teď potřebuje vládu, která bude schopna vyřešit vzniklou situaci“. Budoucí kabinet by podle odcházejícího premiéra „měl mít větší podporu parlamentu i silnější mandát důvěry“. Spolu s premiérem podle lotyšské ústavy automaticky opouštějí své posty všichni ministři lotyšské vlády. Předpokládá se, že prezident Bérziňš vládu pověří setrváním ve funkcích do vytvoření nového kabinetu.

Včera už svou rezignaci naznačil ministr vnitra Rihards Kozlovskis. Skončil rovněž státní tajemník ministerstva hospodářství Juris Púce. Jeho manželka byla podle baltské tiskové agentury BNS šéfkou dobročinné nadace, která inkasovala značné finanční dary od stavební firmy, která obchodní komplex v Rize postavila.

Pád střechy obchodu v Rize si vyžádal desítky obětí
Zdroj: ČTK/AP/Roman Koksarov

Do budování obchodního centra Maxima se zapojilo kolem tří desítek stavebních firem. Projekt architekta Andrise Kalinky, jehož součástí byl kromě obchodního pavilonu i sousední výškový obytný dům a podzemní garáže, byl vyhodnocen jako jeden z nejlepších v hlavním městě.

Právě jeho projekt měl být ale podle expertů chybný. Problém měl být údajně v návrhu nosné konstrukce. Sám Kalinka ale vinu odmítá s tím, že jeho úkolem bylo jen projekt namalovat, ne počítat nosnost střechy.

Na rižské radnici mezitím začaly padat hlavy, když starosta propustil šest vedoucích pracovníků stavebního odboru, kteří se podepsali pod stavebním povolením. Hlavní vyšetřování vede lotyšská státní policie, která zahájila trestní stíhání neznámého pachatele. 

Smutek v Lotyšsku
Zdroj: ČTK/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Obchodní centrum, které bylo otevřeno teprve předloni, se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Jeho kolaps začal minulý čtvrtek tím, že povolila konstrukce střechy a opěrná zeď. Po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna. V troskách se ocitly desítky lidí. Při tragédii jich zahynulo přes padesát a 40 bylo zraněno.

Místo obchodního centra zůstane prázdné

Starosta Rigy Nils Ušakovs už oznámil, že po odstranění ruin budou zbytky obchodního centra strženy, stejně jako sousední obytný dům. Radnice bude požadovat, aby na místě tragédie v budoucnu žádná stavba nestála.

Lotyšsko má za sebou nejhorší neštěstí ve své moderní historii. Stavební společnost přitom v roce 2011, kdy obchodní centrum otevírala, dostala národní architektonickou cenu. Také se ale podílí na opravě rižského hradu, sídla prezidenta. A ten letos v létě během prací téměř lehl popelem.

Bez komentáře - Pád obchodního centra v Rize (zdroj: ČT24)
Vydáno pod