Ruský exministr obviněn: Poslal vojáky pracovat na soukromém objektu

Moskva - Bývalý ruský ministr obrany Anatolij Serďukov byl obviněn z „nedbalosti“ kvůli využití vojáků a veřejných prostředků k vybudování silnice k soukromému rekreačnímu středisku a k terénním úpravám na pozemcích kolem něj. Zatím nebylo rozhodnuto, zda bude obviněný zatčen, vyšetřování ale pokračuje a není vyloučeno, že padnou další obvinění. Serďukov jakékoli obvinění odmítá.

Kvůli aféře bylo v minulých měsících zatčeno několik lidí z exministrova okruhu, na něho samotného ale došlo až nyní. Vyšetřovací úřad ho obvinil ze zanedbání povinností při výstavbě asfaltové příjezdové cesty k rekreačnímu objektu Žitnoje v deltě Volhy, čímž údajně státu způsobil škody ve výši 56 milionů rublů (34 milionů korun). Podle vyšetřovatelů Serďukov pověřil příslušníky praporu železničního vojska vybudováním silnice na ostrov Školnyj a brance z jedné letecké jednotky k úpravě pozemků kolem venkovského sídla na tomto ostrově v Astrachaňské oblasti. „Takže místo toho, aby sloužili a byli cvičeni ve vojenských dovednostech, byli někteří vojáci zaneprázdněni sázením topolů,“ konstatoval mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Vlastníkem objektu je exministrův zeť.


Pokud bude Serďukov usvědčen, hrozí mu až pětileté vězení, tvrdí agentura AP. Ruský servis BBC uvedl, že mu hrozí jen pokuta ve výši 120 000 rublů (necelých 73 000 korun) nebo až tříměsíční vězení.

Bývalý obchodník s nábytkem Serďukov vstoupil do veřejných služeb jako berní úředník a rychle se vypracoval až na šéfa ústředního finančního úřadu. Ministrem obrany byl jmenován v roce 2007. Dohlížel pak na radikální reformu armády, která znamenala především výrazné snížení počtu důstojníků, a požadoval vyšší kvalitu a přitom nižší ceny u armádních zakázek.

Prezident Vladimir Putin ministra zbavil úřadu před rokem kvůli údajným machinacím s armádním majetkem za miliardy rublů. Většina pozorovatelů se ale domnívá, že jeho odvolání souviselo se zákulisním bojem o moc. Skandál se týkal údajných machinací s majetkem organizace ruského ministerstva obrany Oboronservis. Komerční organizace byla vytvořena v roce 2008 a prodávala nepotřebné vojenské nemovitosti a pozemky, často na lukrativních místech. Ze státního rozpočtu byla nejdříve financována rekonstrukce objektů, aby je pak Oboronoservis za velmi výhodné ceny prodával soukromníkům, vyplývá z vyšetřování.