Kostel se zfušovanou freskou Krista má další problém

Madrid - Španělské město Borja, které proslulo amatérsky zrekonstruovanou freskou Ježíše Krista, který teď spíš připomíná opičáka, se opět dostalo do popředí zájmu. Kněze Florencia Garcése z kostela, kde se malba nachází, v pátek zadržela policie kvůli údajné zpronevěře 210 000 eur (5,8 milionu Kč) z církevních fondů. V neděli byl propuštěn na kauci a budou ho vyšetřovat na svobodě.

Město, které leží nedaleko Zaragozy, loni proslavila třiaosmdesátiletá amatérská restaurátorka Cecilia Giménezová, když se rozhodla opravit malbu Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze. Obrázky fresky, kde Ježíš Kristus vypadá spíš jako opice, ihned obletěly celý svět.

Nejdříve se mluvilo o ostudě a na ženu se snášel výsměch, nicméně o pár měsíců později začala vysmívaná freska vydělávat velké peníze. Do města totiž přilákala desítky tisíc turistů. Místní radnice se rozhodla účtovat si od každého návštěvníka za zhlédnutí fresky jedno euro. Vybrané peníze měly posloužit místní charitě na péči o její klienty.  

Obraz Ecce Homo před a po zásahu restaurátorky
Zdroj: ČT24

Policie neuvedla, zda zpronevěřené finance pocházely právě z těchto peněz získaných díky fresce. Sedmdesátiletý duchovní prý čelí obvinění i z praní špinavých peněz a sexuálního obtěžování. Zadržení předcházelo pětiměsíční vyšetřování.

Obyvatele pětitisícového městečka obvinění kněze šokovalo a vyjadřují mu podporu. K zadržení se vyjádřila i restaurátorka-amatérka Giménezová. „Neznám detaily těch obvinění. Ale vím, že je to skvělý člověk, který se o naši komunitu staral více než 20 let,“ prohlásila Cecilia Giménezová.