Mimořádný objev: V Izraeli našli nejstarší minci s Přemyslem Otakarem II.

Tel Aviv - V Izraeli objevili zřejmě nejstarší podobiznu krále Přemysla Otakara II. Minci ze 13. století našli archeologové před čtyřmi lety při vykopávkách ve městě Akko. Až nyní se ji ale podařilo identifikovat. Píše o tom internetový server The Times of Israel. Mince má podle odborníků mimořádnou historickou hodnotu a poskytuje nové důkazy o křižáckých výpravách do Svaté země.

Izraelci objevili minci mezi hromadou mramorových desek. Cennosti byly uloženy do skrýše krátce před tím, než poslední křižácké město ve Svaté zemi Akko padlo v roce 1291 do rukou muslimských vojsk. Experti původně minci nepřipisovali zvláštní význam. Pak ale zjistili, že denár neodpovídá žádnému typu místních mincí ani těm známým z Francie, Anglie nebo Německa.

„Určitě je to mimořádný nález,“ konstatoval archeolog Jiří Militký. Podle něj už jde minimálně o pátou českou minci, která pochází z palestinské oblasti. Všechny jsou ze 13. století, vyrobeny tedy byly za vlády Přemysla Otakara II. „Samozřejmě nejde o náhodu. Nálezy souvisí s kontakty mezi střední Evropou a touto oblastí, konkrétně pak asi s poslední křížovou výpravou, kterou vedl mezi lety 1248 až 1254 Ludvík IX.,“ poznamenal Militký.

Český král
Zdroj: ČT24

Na přední straně denáru je vyobrazen král se špičatou korunou a žezlem, které je na horním konci ozdobeno lilií. Na okraji minci lemuje částečně nečitelný nápis ZL REX BOEMO. Na zadní straně je znázorněna vousatá podobizna svatého Kryštofa. Doposud známé nejranější mince odkazující na českého krále přitom pocházejí až ze 14. století. Unikátní je i to, že na zadní straně mince není svatý Václav, jak je u českých mincí z té doby běžné.

Numismatik Robert Kool a expert na východoevropské mince z univerzity v polské Vratislavi Borys Paszkiewicz dospěli k názoru, že zmíněným králem je český panovník Přemysl Otakar II. Podle nich byla mince vyražena buď v roce 1248, kdy se Přemysl Otakar II. pokusil zmocnit českého trůnu, nebo v roce 1262, tedy krátce poté, co byl konečně korunován českým králem. „Neobvyklý titul a neobvyklý patron (na zadní straně mince) hovoří pro dřívější datum,“ napsali.

Archeolog Jiří Militký o nálezu české mince v Izraeli (zdroj: ČT24)

Luboš Polanský, vedoucí Numismatického oddělení Národního muzea

„Je to první mince, kde je rex boeme nebo rex boemorum, král Čechů. Bylo to raženo pravděpodobně ve chvíli, kdy Přemysl Otakar II. plánoval cestu do Svaté země, i proto to byla jiná ražba. V českých zemích byly běžnější brakteáty, takové jednostranné tenké plíšky, které tímto směrem neplatily. Proto se zarazil fenik (denár), který byl bernou mincí jižně od nás, zatímco brakteáty naopak severně.“

Mince je stříbrná. „Právě stříbro bylo v té době typickým mincovním kovem. Zlaté ražby v polovině 13. století teprve začínaly - hlavně v Itálii,“ podotkl Militký, který doufá, že se na interpretaci nálezu budou moci podílet i Češi. „Nálezů ze Svaté země máme málo. Každá nová mince je proto pro nás mimořádně významná,“ dodal Militký.


Zvětšit mapu